ПРОБЛЕМ ДА РЕШАВА ДРЖАВА: Спречен покушај смене в. д. директора Института Игало

В. ВУЈНОВИЋ

03. 10. 2022. у 07:26

НЕДАВНИ покушај смене в. д. директора Института Игало др Сава Марића покренуо је нови талас предлога за решавање проблема који запослене у овој реномираној установи притискају годинама.

ПРОБЛЕМ ДА РЕШАВА ДРЖАВА: Спречен покушај смене в. д.  директора Института Игало

Проблеми ове установе гомилају се годинама, , фото РТ ХН

О смени је требало да расправља Одбор директора, а на место др Марића (Новска листа) да буде именован Милан Јанчић (СНП). Међутим, запослени и грађани који су за ову намеру сазнали преко друштвених мрежа, ушли су у просторије у којима се састанак одржавао, па је седница прекинута.

На састанак су стигли и председник Општине Стеван Катић, потпредседник Општине Милош Коњевић и директорка "Водовода" Оливера Доклестић. Договорено је да се у Влади Црне Горе закаже хитан састанак о статусу Института. Потпредседник Општине Милош Коњевић предложио је, а председник Стеван Катић се сагласио, да Општина откупи акције Института које су у власништву Жарка Ракчевића. Његово хотелско-туристичко предузеће има око 27 одсто акција Института. У власничкој структури је и држава са 56,48 одсто акцијског капитала, Влада црне Горе има 19,19 одсто акција, Инвестиционо развојни фонд ЦГ 23,65 , Фонд здравственог осигурања 10,23 и ЗЗЗЦГ 3,4 одсто.

Саво Марић, Фото принтскрин

Председник Општине Катић оценио је да је добро што је овај проблем отворен јер сви у држави морају да знају са којим се невољама суочава Институт.

- Свакако би било добро да две трећине власништва имају држава и општина заједно - казао је Катић и навео да ће у наредном периоду понудити Ракчевићу предлоге на који начин би Општина обавила ову трансакцију.

Жарко Ракчевић навео је да нису његове акције проблем већ начин управљања овом установом и чињеница да Институт дугује 33 милиона евра:

- Од 2018. године сам упозоравао да треба правовремено откупити дуг Југобанке. Тада се можда тај дуг могао откупити за милион евра, а он је данас достигао износ од девет милиона. Дуг према радницима је скоро пет милиона евра.

ЗАКЛИЊАЊЕ

Сви се заклињу у Институт, а он је пред стечајем. Ракчевић је закључио да се без решавања дуга према Југобанци, земљишта које није у власништву Института, као и дуга према радницима Институт не може извући, а никоме добронамерном није интерес да Институт са 697 радника иде у стечај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

ПРАВА РОМАНТИКА Како се Јоксимовићи проводе у Катару: Објавили очаравајућу фотку - Негде у пустињи