ПРОЈЕКАТ „КОЧИ" АДМИНИСТРАЦИЈА: Планиране три, а на херцегновским плажама изграђена само једна силазна рампа

В. В.

28. 09. 2022. у 18:23

ЛЕТО и сезона купања у мору су прошли а добро осмишљен и користан пројекат „Изградимо рампе – учинимо да море буде приступачно лицима са инвалидитетом", који је подржало Министарство екологије и просторног планирања и урбанизма остао је недовршен.

ПРОЈЕКАТ „КОЧИ АДМИНИСТРАЦИЈА: Планиране три, а на херцегновским плажама изграђена само једна силазна рампа

Херцег Нови

Уместо три изграђена је само једна спустна рампа у Игалу. Носилац пројекта била је херцегновска НВО Нова шанса у Новом а партнерска организација је НВО Нови развој. Међутим, динамика изградње није зависила од њих већ од бројних административних процедура због којих рампе нема у Мељинама иако је завршен идејни пројекат. За Бијелу посло није ни започет, објаснила је председница НВО Нова шанса Весна Одаловић.

– Стално шаљемо дописе Морском добру, али тај папиролошки део процеса, где Нова шанса не може да учествује, иде јако споро. Једва смо изгурали документацију за спустну рампу у Игалу. Агенција за изградњу и развој града нам је бесплатно урадила пројекат, наручен је инокс од којег је рампа прављена. Нисам стручњак, али слушам струку а они кажу да је рампа изузетно квалитетно направљена. Морам казати да нас је Морско добро успорило, све је то звучало фино када смо били на састанцима, али када је требало да дође до реализације, то је било успорено а током лета је била потпуна тишина. Неке друге ствари су, на жалост, биле важније. Ипак, ми као друштво још увек немамо довољно развијену свест о потребама ОСИ популације и једнаким правима, нагласила је Одаловић.

Износ планиран за изградњу три рампе планиран на око 18 хиљада евра, сада је недовољан јер су у међувремен повећане цене грађевинских материјала, а инокс је јако скуп, објаснила је Одаловић.

Она подсећа да је рок за завршетак пројекта крај октобра, а потпуно је неизвесно хоће ли он бити испоштован и како ће се ствари даље развијати.

Једина могућност коју сада имају јесте да подстичу Морско добро да убрзају процедуре, а да од Министарства траже решење или продужетак рока за завршетак пројекта значајног не само за особе са инвалидитетом већ и за све који отежано ходају, за старије суграђане и госте као и за мајке са малом децом.

ЛАКШИ ПРИСТУП ЗА СВЕ

Силазне рампе на плажама уврштене су у Локални акциони план за област инвалидности. За финансирање и изградњу задужени су Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма и ЈП Морско добро.

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДИНИ ЧОВЕК САХРАЊЕН НА МЕСЕЦУ: Смрћу постигао успех