ОКУПЉАЊЕ КАДИЋА УЗ БЛАГОСЛОВ ЈОАНИКИЈА: Траже се захтеви од власти и одлука за геноцид

В.К.

25. 09. 2022. у 09:19

СА ВЕЛИЧАНСТВЕНОГ скупа Кадића који је благословио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, крај манастира Светог Димитрија Солунског у Бовану Кадића код Даниловграда властима у Црној Гори послата снажна порука како би се исправила велика неправда према овом гласовитом браству, зарад општег помирења у Црној Гори.

ОКУПЉАЊЕ КАДИЋА УЗ БЛАГОСЛОВ ЈОАНИКИЈА: Траже се захтеви од власти и одлука за геноцид

Фото: Велиша Кадић

Апел који је прочитао Жарко Павловић Кадић преносимо у целости:

-Апелујући на добру вољу црногорског парламента и највиших динстанци законодавне и судске власти да коначно успоставе правду за све невино страдале на овим просторима, надамо се да ће неописива неправда учињена нашем братству бити исправљена. Зато као потомци Кадића у знак поштовања, помирења и братске слоге у Црној Гори од садашње власти захтевамо:

-Да се поништи и стави ван снаге сетенција Сената црногорског и брдског од 12.фебруара 1861. Да се извршење ове сетенце осам месеци пре њеног доношења осуди као геноцид а не само као злочин над једним братством и бјелопавлићким племеном. Да се створе законски услови за повратак потомака убијених прогнаних и расељених Кадића на огњишта предака и изврши адекватна материјална сатисфакција од стране државе. Нека нас зато овај сусрет на огњиштима предака поведе у лепше дане који никада и нигде ни приближно не смеју личити на  оно крваво лето 1860. За Кадиће који су били осуђени на затирање сваког трага да су постојали, па и на потпун забран. Кадићи не јадикују  већ вам се као Тодор замолно обраћају кратко и уљудно да сви све опростимо да бисмо се помирили и с милошћу божјој  и умирали као људи и хришћани у земљи која више не сме бити безакона  и бесудна. Амин Боже дај.

Фото: Велиша Кадић

 

После 162 године на овом месту на огњишту предака сабрали су  братственици, али и сви они који вуку корене од Кадића -Нишавићи, Пешићи, Павловићи, Кадије, Раднићи, Кљајићи, Величковићи, Филимоновићи, Палибрци,  Цикатићи, Гардовићи, Кандићи, Срби, Црногорци, католици, муслимани  и сви други  Кадићи. Убиство црногорског књаза Данила Петровића од стране Тодора Кадића 31. јула 1860.на которској риви, најскупље су платили његови братственици, рођаци и пријатељи. Над њима је извршен прави геноцид. Оно што је затечено на Бовану убијено је продуженом  руком књажевог брата војводе Мирка и његовог сина Николе, који је сео на крваву столицу свога стрица. Куће су попаљене, имовина опљачкана, продата или уништена. На месту погрома изграђен је доброчинством Жарка Павловића – Кадића  споменички комплекс са летњом позорницом, помоћним објектима  и парохијским домом у чијем центру доминира манастир Светог  Димитрија Солунског, који је сада метох Манастира Острог.

Фото: Велиша Кадић

 

У завршној фази штампе је и обимна студија „Кадићи од Бована до наших дана“, представљајући прилоге за монографију братства, које се и након погрома сачувало у разним крајевима и под другим презименима, и ако су властодршци Петровићи на Црногорском сенату донели одлуку „да  нико од Кадића, нити дете од њихове одиве може остати у границама Црне Горе док је света и века“. Њени аутори су Милан Стојовић, публициста и новинар и први и садашњи директор Фондације Братство Кадића, чије је седиште  у Даниловграду и Милорад  Дуди Кадић, у три сазива председник општине Даниловград, веома заслужан за афирмацију братства, прва окупљања на Бовану Кадића и изградњу објеката  на овом простору.  Стихове о Кадићима говорили су песници Матија Бећковић о Благоје Баковић, док је срцем за Кадиће певала Даница Црноорчевић. Према  епској поеми почившег Божа Ђурановића и старим записима сценски програм "Књаз Данило и Кадић" извели су глумци Александар Дуњић,  Небојша Кундачина и Соња Јауковић, уз пратњу народних гуслара Славка Јекнића  и Максима Војводића.

 

БОНУС ВИДЕО: 

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ У КРАЉЕВУ: На 24. Спинер купу чак 200 макета и 50 такмичара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЛУДИЛО ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

''ЛУДИЛО'' ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске одиграће данас свој први меч у групној фази Европског првенства, меч је на програму од 21 час, а ''лешинари'' и ''делије'' су већ почеле са акцијама пошто су успели Енглезима да одузму заставе.

16. 06. 2024. у 12:38

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!