МИЛО УПОРАН - ТРАЖИ СКРАЋЕЊЕ МАНДАТА СКУПШТИНИ: Ђукановић после "поправног" доставио допуњени предлог Скупштини Црне Горе

М. С.

24. 09. 2022. у 18:16

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић доставио је Скупштини допуњени предлог одлуке за скраћење мандата Скупштини након што му га је председница парламента Данијела Ђуровић вратила на дораду.

МИЛО УПОРАН - ТРАЖИ СКРАЋЕЊЕ МАНДАТА СКУПШТИНИ: Ђукановић после поправног доставио допуњени предлог Скупштини Црне Горе

"Одлазак" - Д. Миловановић

У допуњеном предлогу за скраћење мандата Скупштини, Ђукановић захтева ванредну седницу парламента 30. септембра, што је био и његов ранији предлог, подсећајући да је 20. августа Скупштина изгласала неповерење 43. влади.

Ђукановић наводи да је консултације за састав 44. владе обавио са представницима Демократске партије социјалиста, Социјалдемократске партије, Социјалдемократа Црне Горе, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Форце, Демократске уније Албанаца, Демократске партије и Либералне партије, а да се позиву нису одазвали представници Демократског фронта, Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије (СНП), и Грађанског покрета УРА.

- Предлог да се мандат за састав владе повери Миодрагу Лекићу, који ми је у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио Андрија Мандић, нисам могао да прихватим јер сматрам да се за то нису стекли сви неопходни услови,  пише Ђукановић, истичући да је јавност, од појединих представника партија који су учествовали у конституисању тог предлога, обавештена да је Лекић добио само вербалну подршку и да потписе подршке нијесу дали УРА, СНП и ЦИВИС.

Фото: В.К.

Миодраг Лекић

- Подсећам да су приликом одређивања мандатара за састав 42. владе представници три победничке коалиције ("За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело") учествовали у консултативном процесу и приложили потписе подршке већине од 41 посланика, наводи Ђукановић, који каже су приликом одређивања мандатара за састав 43. владе, политички лидери већине од 46 посланика учествовали на консултацијама код председника државе и недвосмислено најавили подршку избору владе, што је до у нијансу потврђено на седници парламента.

- Једино овог пута лидери који тврде да имају већину нису се одазвали на консултације. Несу предложили ни потписе већине посланика, а позивају се на претходно искуство које је сасвим другачије. Нисам стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира владу која би понудила решења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану.

- Посебно на безбедносном, имајући у виду актуелну кризу у Европи изазвану агресијом Русије на Украјину, која има несумњиве импликације на безбедност Западног Балкана - додао је Ђукановић, који сматра да не постоји политичка сагласност о формирању владе, о чему, како је додао, сведочи и саопштење УРА-е, једног од конституената наводне већине, са седнице председништва, што доживљава као намеру да се даље троши време у којем би се наставили преговори о деоби ресора у Влади и "места по дубини", док би за то време држава била додатно урушавана.

- На основу наведеног, разговора које сам обавио, чињенице да су представници партија које сам навео игнорисали позив за консултације и неубедљивог предлога који сам добио, а који је јавно доведен у питање и од појединих представника странака које тврде да имају већину, обавештавам Вас да је консултативни процес јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбедио подршку у Скупштини за састав 44. владе - навео је Ђукановић, који је сагласно уставним овлашћењима, поднео Предлог одлуке за скраћење мандата 27. сазива Скупштине, сматрајући то најоптималнијим решењем у датој политичкој ситуацији, и у најбољем интересу свих грађана, "јер се тиме отвара могућност за организовање превремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор владе која ће деловати у пуном капацитету".

Он је казао да регионални глобални контекст, као и политичко-безбедносни изазови, економски и финансијски проблем са којима је суочена Црна Гора, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима захтевају компетентну, одговорну и ефикасну владу, која ће даноноћно бити посвећена њиховом решавању.

- Верујем да се до такве владе може доћи једино одлуком грађана на изборима, истакао је Ђукановић, који каже да користи уставну могућност и подноси Захтев за сазивање Скупштине, на којој ће тачка дневног реда бити предлог одлуке за скраћење мандата 27. сазива Скупштине.

Ђукановић је напоменуо да је пред свим парламентарним партијама и Скупштином обавеза да се у најкраћем року изаберу чланови Судског савета и судија Уставног суда и тако превазиђе институционална криза у правосудном систему, што је на линији испуњавања обавеза из поглавља 23 и 24 и достизања жељене динамике у преговарачком процесу са Европском унијом.

ЂУРОВИЋ

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић вратила је јуче црногорском председнику Милу Ђукановићу захтев да се одржи ванредна седница парламента, на којој је требало да се расправља о скраћењу мандата Скупштини. Разлог - његов захтев није био правно уредан, због процедуралне грешке, јер председник Црне Горе није доставио Приедлог одлуке о којој би требало да се гласа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА