ЈОШ ДОГОВОР ЕПЦГ И ТУРАКА: Охрабрујући разговори Владе, Електропривреде и Општине Никшић у вези са железаром

В. КАДИЋ

16. 08. 2022. у 07:44

НИКШИЋКА Железара прелази у руке Електропривреде Црне Горе! Да би ова прича постала успешна, потребно је да представници ЕПЦГ заврше разговоре са турском компанијом "Тосјали" о преузимању некадашњег никшићког гиганта, онако како то очекује 229 запослених.

ЈОШ ДОГОВОР ЕПЦГ И ТУРАКА: Охрабрујући разговори Владе, Електропривреде и Општине Никшић у вези са железаром

Фото В. К.

Јуче је у Влади одржан састанак на којем су учествовали премијер Дритан Абазовић и министар финансија Александар Дамјановић, као и председник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић и председник Општине Никшић Марко Ковачевић.

- Електропривреда има зелено светло да отпочне разговоре са турском компанијом о преузимању Железаре. Изнет је бизнис план који је, по мом мишљењу, реалан и нешто што би могло да се изведе у наредном периоду - казао је председник Владе Абазовић након састанка, додајући да је за државу приоритет да заштити раднике фабрике и да је циљ пронаћи одрживо решење.

- Заједнички тражимо решење, видим добру вољу код Електропривреде и Општине Никшић да се помогне и уради оно што је важно. Све што генерише заштиту постојећих радника и можда нова радна места је за државу апсолутно прихватљиво.

Фото М. Ковачевић

Tekst potpisa

На састанку је било разговора и о модалитетима преузимања фабрике.

- Електропривреда од данас преузима обавезу да у директној комуникацији са представницима турске компаније види какав би био модалитет, која би била цена и како се то може све што пре извести у пракси. Зашто је важно што пре - зато што знамо да су радници нестрпљиви, да им је речено да до 1. септембра имају гарантоване зараде, а да је после тога све упитно - нагласио је Абазовић, поручујући да држава неће оставити раднике на цедилу.

Премијер је истакао да ако државно предузеће може да купи огромну железару, са огромном површином, нема ништа против, напротив.

- Куповина од стране државног предузећа би донела увећање укупне државне имовине, ми бисмо се радовали да држава увећава свој капитал, а не да га само умањује, као досад, разним продајама - закључио је премијер.

Након свега неизвесно је да ли су започети преговори између потенцијалног инвеститора Миодрага Давидовића, власника никшићке компаније "Нексан" и "Тосјали групе" пропали или ће они бити настављени 22. августа.

"Тошчелик", ћерка фирма турског индустријског гиганта "Тосјали групе", имовину никшићке фабрике у стечају купила је за 15,1 милион евра. У протеклих десет година нису испоштовали инвестициони план који је предвидео улагање за период од три године у износу од 35 милиона евра, упослење до 550 радника и годишњу производњу од око 400.000 тона челика. Тренутно је у Железари ангажовано 229 радника.

ТУРЦИ ТРАЖЕ ВИШЕ

ТОКОМ преговора са компанијом "Нексан", Турци су понудили цену за десет милиона већу од оне којом су пре десет година купили Железару. Сада је на столу цена од 25 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)