СТРАХ И ОД ЗАКОНА О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ: Темељни уговор није једини повод за иницирање гласања о неповерењу мањинској Влади

В. КАДИЋ

08. 08. 2022. у 11:50

ПОТПИСИВАЊЕ Темељног уговора, чиме се усклађују односи Српске православне цркве, као једине канонске православне верске организације и државе Црне Горе, архивирало је ову причу после бурних десет година и актуелизовали нове које, такође, оптерећују црногорско друштво.

СТРАХ И ОД ЗАКОНА О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ: Темељни уговор није једини повод за иницирање гласања о неповерењу мањинској Влади

Гласови у току су бројне комбинаторике, Фото Скупштина ЦГ

Пре свих борба са криминалом и корупцијом кроз предложени закон о пореклу имовине и економске реформе.

Врућа тема - иницијатива о неповерењу актуелној влади коју су покренуле партије бившег режима наћи ће се на дневном реду Скупштине 19. августа. У току су бројне комбинаторике око судбине мањинске владе. Да би она пала, иницијаторима недостаје пет гласова посланика, уз већ познатих 36 подршке. Генерални секретар ГП УРА Милета Радованић оцењује да тог дана у парламенту посланички клуб партије Мила Ђукановића неће бити јединствен.

- И сами функционери ДПС осећају олакшање што је Темељни уговор потписан и због тога не искључујем могућност да на седници 19. августа не буде јединства - изјавио је Радованић.

Овај став високог функционера УРА изазвао је реакцју ДПС.

- Боље би било да господин Радованић провери да ли ће сва четири посланика "Црно на бијело" подржати владу 19. августа. Различите су најаве - написао је Милош Николић (ДПС) на "Твитеру".

Незванично се може чути да се иза покушаја рушења владе крије намера ДПС да заустави усвајање закона о пореклу имовине. Нови закон ће, по оцени председника Владе, значајно допринети борби против организованог криминала и омогућити да се стане на крај нелегалном богаћењу криминалаца, функционера, мафијаша и службеника. Саветник потпредседника Владе за правна питања Иво Шоћ изјавио је да закон није инквизиторски већ је реч о моделу који ће ефикасно утврђивати да је имовина стечена на илегалан начин.

- Експерти из Европске комисије тражили су да се одвоје два поступка, један који се односи на одузимање имовине након правоснажне осуде, и грађански део, који је непотребно спојен. Даље су предложили да се новчани цензус не диже на 50.000 евра, него да се спусти на нулу и слично - казао је Шоћ.

Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић годинама се бори да заживи закон о пореклу имовине, уз отварање тајних досијеа Удбе и лустрације.

- Сваки службеник, начелник, помоћник директора, директор полиције и АНБ-а је основано сумњив да је имовину стекао криминалом. Црна Гора је мала држава и службе све знају.

ДФ има јасан план радикалних реформи у овој области, који почива на чишћењу служби од криминалаца са значком и изградњи нових институција и капацитета за бескомпромисни обрачун са мафијом - поручио је Медојевић.

ПОЛИГРАФ

МУП Црне Горе донео је правилник о начину спровођења и методологији примене полиграфског тестирања, чиме су створени практични услови за полиграфско тестирање полицијских службеника који су ангажовани у борби против организованог криминала и корупције.

МИЛО НЕ ПЛАЋА ПОРЕЗ

ИЗ Управе локалних јавних прихода саопштили су да порески дуг компаније "Глобал Монтенегро", чији је власник председник државе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић, још није плаћен! Разлог је - што није окончан поступак у Управи за катастар и државну имовину Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку