ЛУКА ЈЕ ДРАГУЉ, МОРА СЕ ЧУВАТИ: Све актуелније питање приватизованог дела барске компаније "Порт оф Адрија"

Б. Д.

02. 07. 2022. у 08:13

МИНИСТАР капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић одговарајући на посланичко питање у Скупштини Црне Горе казао је да је лука Бар изузетно значајна за Црну Гору, те држава не сме дозволити да неко купи приватизовани део луке Бар, АД "Порт оф Адрија" која је од 2013. године у већинском власништву турског холдинга "Глобал портс".

ЛУКА ЈЕ ДРАГУЉ, МОРА СЕ ЧУВАТИ: Све актуелније питање приватизованог дела барске компаније Порт оф Адрија

Фото Лука Бар

- Влада је заинтересована да размотри све моделе развоја, па и да, уколико се за то створе реални предуслови, врати у државно власништво део Луке Бар којим тренутно управља турски партнер. Немам званичну информацију да власник "Порт оф АдриЈа" жели да прода удео од око 60 одсто у луци, али сам у неким разговорима дошао до закључка да, ипак, има интересовања. Не смемо дозволити да неко купи тај део, ми тај драгуљ морамо да сачувамо - казао је министар капиталних инвестиција, Ервин Ибрахимовић.

Он каже, Црна Гора што пре мора да се врати на мапу транспорта товара.

Посланик ПзП Владан Раичевић рекао је да има информацију да су неке велике компаније заинтересоване за куповину читавог конзорцијума.

- Mediterranean Shipping Company доставила је понуду Global Portsu, уз крајњи рок продаје до 13. јула - рекао је Раичевић и додао да би то могао бити велики проблем за Црну Гору.

ВЕЋИНСКИ ПАКЕТ

ТУРСКА компанија "Глобал портс" из Истанбула купила је у новембру 2013. за осам милиона евра већински пакет акција "Контејнерског терминала" Луке Бар. Уговор о купопродаји 62,1 одсто "Контејнерског терминала" Луке Бар потписали су у Подгорици председник владине Тендерске комисије за приватизацију, Бранко Вујовић, и извршни директор турске компаније "Глобал портс", Саигин Нарин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)