ЂЕТИЋИ - ШТИТ НАТО ОД ХАКЕРА: Седиште Регионалног центра за борбу против сајбер криминала у Подгорици

В. КАДИЋ

27. 06. 2022. у 06:35

ГЛАВНИ град Црне Горе - Подгорица, постаће седиште Регионалног центра за борбу против сајбер криминала и за сајбер безбедност кроз који ће се штитити интереси НАТО од могуће сајбер агресије Русије и Србије на овај део западног Балкана.

ЂЕТИЋИ - ШТИТ  НАТО ОД ХАКЕРА: Седиште Регионалног центра за борбу против сајбер криминала у Подгорици

Фото Универзитет ЦГ

Заправо, оно што је започето пре две године уочи пада режима Мила Ђукановића на изборима 30. августа у време жестоке хајке на Српску православну цркву кроз спорни Закон о слободи вероисповести, када су сајбер ратници имали задатке да обарају сајтове и портале који нису били наклоњени тадашњим циљевима Алијансе, контролишу интернет, искривљују чињенице о разним догађајима манипулишући информацијама кроз монтиране новинске текстове.

Премијер Дритан Абазовић саопштио је да га је о формирању регионалног центра званично обавестио амбасадор Француске у Црној Гори Кристијан Тимоније. Центар ће бити смештен у национално-технолошком парку у Подгорици.

- Велико признање за нашу државу и Универзитет Црне Горе. Изградили смо поверење највећих савезника - поручио је премијер.

Реч је о пројекту француског Министарства за Европу и вањске послове које је у фебруару ове године покренуло пројекат оснивања Француског центра за експертизу безбедности у Југоисточној Европи, с циљем да Центар буде надлежан за земље Западног Балкана.

Шампиони у хибридном ратовању су Британци и Американци, који често за оно што раде оптужују противника, углавном Русе. Пре две године у Црну Гору је дошао тим због измишљене руске претње и све што се након тога дешавало било је у функцији сламања патриотских снага у време општенародног "литијашког покрета" и бунта против бивше власти.

- Русија, а на Балкану Србија, православље - то су главне теме - казао је у једном од разговора за "Новости" декан Филозофског факултета безбедносних наука у Бањалуци професор др Предраг Ћеранић, који је објаснио да се ради о методама ратовања за које је у бившем социјалистичком систему био уврежен појам "специјални рат".

- Ради се о широком спектру невољних метода којима се напада циљана земља кроз финансијске ударе, шпијунажу, пласирање дезинформација чија кампања ће бити осмишљена преко друштвених мрежа, кроз дискредитацију противника.

Министарство правде Црне Горе поздравило је одлуку да Регионални центар за борбу против сајбер криминала и сајбер безбедности буде изграђен у Подгорици. Поручују да ће у циљу реализације овог пројекта уступити све капацитете којима располажу како би резултати били што пре постигнути.

ЕФИКАСНОСТ

НОВИ Регионални центар за борбу против сајбер криминала и сајбер безбедност, који ће бити смештен у научно-технолошком парку у Подгорици, омогућиће ефикаснију борбу против високотехнолошког и сајбер криминала, казао је министар унутрашњих послова Филип Аџић, цењујући да ће центар објединити превенцију сајбер криминала и заштиту грађана од потенцијалних злоупотреба у савременим условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИСЛИЛА САМ ДА ОВАКО НЕШТО НЕ ПОСТОЈИ: Јелена објавила слику из Црне Горе - остала у ШОКУ (ФОТО)