ТЕМЕЉНИ УГОВОР САД У РУКАМА КОМИСИЈЕ: Влада Црне Горе усвојила полазни акт за регулисање односа са црквом

В. КАДИЋ

24. 06. 2022. у 08:31

ВЛАДА Црне Горе усвојила је Информацију о наставку преговора о статусу и односима између верских заједница и државе, што подразумева и закључење Темељног уговора са Српском православном црквом.

ТЕМЕЉНИ УГОВОР САД У РУКАМА КОМИСИЈЕ: Влада Црне Горе усвојила полазни акт за регулисање односа са црквом

Нејасно да ли ће споразум бити усаглашаван са СПЦ или њеним епархијама, Фото Влада ЦГ

Премијер Дритан Абазовић казао је да ће тај посао бити поверен петочланој комисији, која ће са СПЦ усагласити коначну верзију споразума. Председник Владе то не доводи у сумњу и инсистира да се владин преговарачки тим формира што пре како би се преговори успешно завршили.

- Овде смо да завршавамо отворена питања. Треба да идемо даље. Можемо да се мрцваримо процедурама, али нећемо бити паметнији, јер, интенција је да на крају имамо документ који ће бити у складу са Уставом и законом. Овој тачки не придајем никакав посебан значај, јер Црна Гора има много веће проблеме и изазове - казао је Абазовић.

Усаглашавање детаља споразума са Црквом највероватније ће се одвијати између владине комисије и епархија СПЦ које делују у Црној Гори. У Српској патријаршији, међутим, сматрају да је Темељни уговор са Црном Гором тема за централне црквене власти, а не поједине епархије. Истовремено, Влада је дала и зелено светло да идентичан дијалог комисија отвори и са канонски непризнатом Црногорском православном црквом.

Против овог уговора са СПЦ је од старта шеф црногорске дипломатије Ранко Кривокапић.

Он је и јуче издвојио мишљење истичући да није проблем у форми, већ у суштини.

Фото: ЕПА

- Рекао сам да ова информација није на трагу праксе коју је имала претходна влада када је преговарала са осталим верским заједницама. Рекао сам министру да се о Уставу и закону не преговара, већ да је то оквир у коме треба утврдити садржај за преговарање - шта су интереси Црне Горе, ко су уговорне стране и остало. Тога међутим, нема, иако се преговара још од од 2012. године - казао је Кривокапић током седнице Владе, додајући да предвиђена процедура не штити културни идентитет.

Да Кривокапић покушава да питање статуса и сарадње са СПЦ измести на терен политике, сматра министар правде Марко Ковач.

- То није тачно. Што се тиче страна то су верске заједнице према којима смо отворени да у поступку регулишемо међусобна права и обавезе. Што се тиче платформе, она није потребна. Не видим ни у једној верској заједници заједници елементе међународног правног субјективитета. Платформа се прави када се преговара са одређеним субјектима међународног права - појаснио је Ковач.

СПОРАЗУМ САМО ПО ЗАКОНУ

ПРЕМИЈЕР Дритан Абазовић је казао да Темељни уговор треба да се потпише са СПЦ, коју у у Црној Гори представљају четири епархије.

- Узимамо обавезу, као држава, да им заштитимо Уставом загарантована право, то ћемо радити према свим верским заједницама, укључујући и Црногорску православну цркву. Кад је реч о културним добрима, њих штити закон и ништа што није у закону неће бити ни у уговору. Грађани могу да буду спокојни - поручио је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)