БАКОВИЋ СКИНУО ПОТЕРНИЦУ ЗА ТАМАРОМ ЗВИЦЕР? Рампа због цурења информација - Европол обуставио слање поверљивих докумената колегема из ЦГ

С. ЂОКИЋ

26. 05. 2022. у 22:50

САМО девет дана након што је црногорски премијер Дритан Абазовић, а након састанка у Европолу, из Хага поручио да Црна Гора може рачунати на снажну међународну сарадњу, у јавности је процурела информација да је његов састанак са извршном директорком међународне полицијске организације Катрин де Бол, ишао у супротном смеру и да је председник владе у ствари оштро критикован.

БАКОВИЋ СКИНУО ПОТЕРНИЦУ ЗА ТАМАРОМ ЗВИЦЕР? Рампа због цурења информација - Европол обуставио слање поверљивих докумената колегема из ЦГ

Енис Баковић

Европол је, наводно, обуставио достављање података црногорским безбедносним службама и правосудним органима, након што су у медијима процурели детаљи извештаја међународне полиције са коментарима и анализом пресретнутих порука са компромитоване "Скај" апликације, који је, како се спекулише, достављен влади у прошлом мандату.

Према незваничним сазнањима, из Европола је пре неколико дана преко официра за везу стигла и депеша у којој су до детаља објаснили методологију будуће сарадање. Један од услова за даљу сарадњу ће бити, наводно, да главни специјални тужилац Владимир Нововић истражи како су поверљиви подаци ове институције процурели у јавност.

АБАЗОВИЋ: САРАДЊЕ ЋЕ БИТИ

ОДГОВАРАЈУЋИ на питања новинара, Абазовић је потврдио да Црна Гора треба да испуни одређене услове, да би убудуће добијали податке од Европола.

- Сарадње ће бити, и то је то. Дакле, ми смо само једна земља која користи податке, Европол је једна информативна агенција која сарађује са свим земљама и све земље имају упит да би дошли до онога што је наш циљ. Морају и наши органи да буду мало ажурнији у ономе што би требало да буде тражење о конкретним случајевима - рекао је Абазовић.

Абазовић је по изласку са састанка, одржаног 18. маја, тврдио да је "изузетно значајно што имају поверење Европола" и "да можемо да подигнемо сарадњу на много виши ниво". За сам састанак је рекао да је био продуктиван, па је чак и потврдно одговорио на питање новинара да ли Црна Гора у сарадњи са Европолом може рачунати на нове акције у истраживању организованог криминала.

Поверљиве податке, у серијалима је објављивао портал "Либертас прес", а пренели медији у региону. Реч је о транскриптима из "Скај" апликације полицијских службеника Петра Лазовића и Љуба Миловића са наводним вођом "кавачког клана" Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и њиховој заједничкој фотографији. У пресретнутим телефонским разговорима, које је објавио "Либертас", син Весне Меденице, Милош је наводно договарао куповину веће количине кокаина, обезбеђивао транспорт кријумчарених цигарета из Луке Бар, договарао трговину и транспорт марихуане у Беч. У тим разговорима, Милош тврди да је његова мајка упозната са њиховим нелегалним пословима, као и да од ње могу да очекују заштиту.

БАКОВИЋ СКИНУО ПОТЕРНИЦУ ЗА ТАМАРОМ ЗВИЦЕР?

Енис Баковић, који је до 1. марта 2021. био помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције, према документима Европола, у које је портал "Либертас прес" имао увид, наводно је скинуо име Тамаре Звицер, супруге Радоја Звицера, са црвене потернице Интерпола. У документу Европола пише да је "Радоје Звицер 5. фебруара 2021. послао поруку, преко "Скај" апликације, полицајцу Петру Лазовићу да његова супруга не може да пређе границу Црне Горе због црвене потернице Интерпола", а он је послао поруку Баковићу који је избрисао обавештење, и о томе обавестио Лазовића.

Баковића је за "Либертас" одговорио да то никада није урадио и истакао да се сви подаци налазе у Интерполовој бази података и да се лако може проверити законитост поступања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)