РЕБАЛАНС ИЛИ БЛОКАДА: Пред парламентарцима неколико прописа важних за грађане

И. Д. С.

26. 05. 2022. у 07:39

Посланици су јуче почели расправу о ребалансу буџета, чије је накнадно додавање дневном реду подржало свих 54 присутних посланика. Како је у образложењу предлога поновио министар финасија Александар Дамјановић, реч је само о техничкој прерасподели средстава, али да измењен закон мора да ступи на снагу до 1. јуна, како би држава могла несметано да функционише.

РЕБАЛАНС ИЛИ БЛОКАДА: Пред парламентарцима неколико прописа важних за грађане

Фото скупштина.ме

Министар је на почетку расправе рекао да је реално очекивати да се о изменама у буџету поново расправља до краја пролећног заседања.

Из клуба ДПС пре полемике најавили су да ће сви посланици те партије подржати ребаланс, иако нису подржали буџет за текућу годину, али и да очекују да им ресор финансија што скорије достави податке којим се утврдило стање у јавним финансијама, како би се припремили за следећи ребаланс буџета.

Подршку ребалансу најавили су и из Демократског фтонта, али под условом да њихови амандмани буду прихваћени, те да сва будућа задужења буду прво одобрена у парламенту.

Посланици ће у наредним данима расправљати о више прописа, међу којима је Закон о привременом издржавању деце, којим је предвиђено оснивање Алиментационог фонда, а који би требало, како су образложили предлагачи, да обрадује самохране родитеље чији партнери избегавају плаћање алиментације. Проблем наплате издржавања, односно алиментације, како су казали из Женског клуба, много је већи од званичних статистичких података које приказују судови, те би се предложеним актом омогућило да новац за алиментацију у таквим случајевима обезбеди држава, а наплатила би се од родитеља који не измирује своје обавезе.

ВЕЋЕ НАКНАДЕ НИСУ ПРОШЛЕ

Посланици нису подржали предлог Измена закона о стручном оспособљавању високошколаца, којим је предвиђено да се накнада свршеним студентима који одрађују приправнички стаж повећа на 450 евра. Како су навели предлагачи, реч је о 2.700 високошколаца, који након завршеног школовања раде за износ од 230 евра, те су они у неповољнијем положају у односу на остале запослене, чија минимална зарада износи 450 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара