БИЈЕЛУ ГУШИ 50.000 ТОНА ОПАСНЕ ЗЕМЉЕ: Извоз контаминираног земљишта из бродоградилишта без дозволе

В. В.

23. 05. 2022. у 06:34

ОКО 50.000 тона контаминираног земљишта на простору некадашњег бродоградилшта остаје у Бијелој јер компанија "Валго" није обезбедила дозволу за извоз и коначно збрињавање. Шпанске власти повукле су дозволе, јер сматрају да реч о илегалном транспорту. Уз то, затражиле су и да се раније увезене количине врате у Црну Гору.

БИЈЕЛУ ГУШИ 50.000 ТОНА ОПАСНЕ ЗЕМЉЕ: Извоз контаминираног земљишта из бродоградилишта без дозволе

Фото В. В.

Почетком године Агенција за заштиту животне средине је посредством Владе Црне Горе потписала амандман којим је омогућена гаранција и задржавање финансијских средстава, која ће бити активирана у случају да компанија "Валго СА" Француска не испуни обавезе из уговора.

- Тада је компанија "Валго" доставила Влади Црне Горе и Агенцији за заштиту животне средине динамички план радова, и као резултат, у веома кратком року, односно већ у наредна два месеца имали смо три извезена брода, два брода натоварена гритом и један контаминираним земљиштем. Тиме је, коначно, након готово 40 година, извезена комплетна количина грита из бродоградилишта Бијела. У међувремену, шпанске власти су информисале да је дозвола у вези контаминираног земљишта повучена, из разлога неовлашћене количине и превозника. Затражили су и повраћај контаминиране земље у Црну Гору јер сматрају да се ради о илегалном транспорту - саопштили су из Агенције.

Агенција је ступила у комуникацију са шпанским властима, што је допринело коначном збрињавању комплетне увезене количине грита и 7.500 тона контаминираног земљишта на депонији у Севиљи.

САНАЦИЈА НА ДУГОМ ШТАПУ

ЕПИЛОГ је да радови на ремедијацији локације Бродоградилишта неће бити завршени док траје пројекат "Управљање индустријским отпадом и чишћење", који је дефинисан анексом уговора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)