ОДВАЈАЊЕМ ЗЕТЕ ЧУВАЈУ ФОТЕЉЕ: Ако ДПС добије подршку у Скупштини, општина Голубовци би овог лета стекла самосталност

И. Д. С.

21. 05. 2022. у 08:38

ИНИЦИЈАТИВУ Демократске партије социјалиста за стварање законских услова за одвајање Зете од Општине Подгорица, подржала је већина парламентарних странака. Ипак, према оцени дела посланика, изненадна журба да Зета постане самостална општина математички је прорачун локалне власти, те тврде да на тај начин покушавају да ублаже пораз на изборима у Подгорици.

ОДВАЈАЊЕМ ЗЕТЕ ЧУВАЈУ ФОТЕЉЕ: Ако ДПС добије подршку у Скупштини, општина Голубовци би овог лета стекла самосталност

Фото Д. Миловановић

На дневном реду прве наредне седнице Парламента требало би да се нађу три закона - Закон о територијалној организацији главног града, Закон о главном граду и Закон о финансирању локалне самоуправе. Иницијатива о самосталности Зете потекла је из ДПС, а за ту идеју одавно се залажу Социјалистичка народна партија, Демократски фронт и Демократска Црна Гора, које кажу да ДПС сада ово ради јер губи гласаче у Зети. Подршку су најавили и из Либералне партије, а извесно да ће закони добити подршку потребне већине.

Из ДПС су саопштили да је израђена студија којом је потврђено да Зета има све капацитете да обезбеди већи квалитет живота њеним становницима у односу на административни оквир који тренутно има. Функционер ДПС Михаило Анђушић казао је да је иницијатива вишедеценијски сан већине становника Зете.

- Већ у седмицама пред нама, Зећани ће бити у прилици да добију самосталну општину Зета - рекао је Анђушић.

Иако се већина партија годинама залагала да Голубовци буду самостална Општина Зета, у иницијативи ДПС виде прорачун у сусрет локалним изборима, заказаним за октобар. Председник ДНП Зете Михаило Асановић наводи да грађани Зете који су годинама тражили самосталност те општине и бољи живот, до тог циља ће доћи захваљујући прорачунима градоначелника Подгорице Ивана Вуковића и "извршиоцима његових наређења" из зетског ДПС.

- Знају грађани Зете зашто "шеф из Пиве" то тражи - да би елиминисао гласове из Зете за Подгорицу, јер је свестан какву ће катастрофу да доживи, гору од оне 2020. - казао је Асановић.

Председница Општине Голубовци Тања Стајовић саопштила је да је студија оправданости територијалне промене спроведена и достављена Министарству јавне управе од којих је стигао одговор, али не у виду мишљења, већ обавештења о томе која су министарства дала своје мишљење. Тако је у току израда одговора на све сугестије појединих владиних ресора.

ШАРАНОВИЋ: ХОЋЕ ДА СМАЊЕ РАЗЛИКУ

САДА кад, према свим показатељима, у Зети имају велики пад подршке, а што су потврдили и последњи парламентарни избори, хоће да, поред сигурног губитка Зете, покушају да смање разлику у Подгорици. За разлику од њих, ми се не играмо са грађанима зарад ситних калкулација - поручио је Данило Шарановић (на слици) испред Демократа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БАЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)