КОНТАМИНИРАНО ЗЕМЉИШТЕ ЈОШ ОСТАЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Шпанија повукла дозволе за извоз и збрињавање

В.В.

20. 05. 2022. у 17:16

ОКО 50 хиљада тона контаминираног земљишта на простору некадашњег бродоградилшта остаје у Бијелој јер компанија Валго није обезбедила дозволу за извоз и коначно збрињавање.

КОНТАМИНИРАНО ЗЕМЉИШТЕ ЈОШ ОСТАЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Шпанија повукла дозволе за извоз и збрињавање

Фото: В.В.

Шпанске власти повукле су дозволе а уз то су затражиле да се раније увезене количине врате у Црну Гору. Објашњено је да они сматрају да је реч о илегалном транспорту, саопштено је из Агенције за заштиту животне средине. Почетком ове године Агенција је посредством Владе Црне Горе потписала Амандман којим је омогућена гаранција и задржавање финансијских средстава која ће бити активирана у случају да компанија Валго СА, Француска не испуни обавезе из Уговора.

-Тада је, компанија Валго доставила Влади Црне Горе и Агенцији за заштиту животне средине динамички план радова, и као резултат, у веома кратком року, тј. већ у наредна два месеца имали смо три извезена брода, два брода натоварена гритом и један контаминираним земљиштем. Тиме је, коначно, након готово 40 година, извезена комплетна количина грита из бродоградилишта Бијела. У међувремену, шпанске власти су информисале, да је дозвола у вези контаминираног земљишта повучена, из разлога неовлашћене количине и превозника. Затражили су и повраћај контаминиране земље у Црну Гору јер сматрају да се ради о илегалном транспорту, саопштили су из Агенције.

како наводе, Током већ реализованих активности Агенција за заштиту животне срединеиспоштовала је сву законску процедуру, као и Базелску конвенцију, а дозвола је повучена, због извозника на кога гласи дозвола.

- И поред тог Агенција је ступила у комуникацију са шпанским властима, што је допринело коначном збрињавању комплетне увезене количине грита и 7,5 хиљада тона контаминираног земљишта на депонији у Севиљи.

На простору некадашњег Бродоградилишта у Бијелој остало је око 50 хиљада тона контаминираног земљишта, за које, извозник, француска компанија Валго није обезбедила дозволу за извоз и коначно збрињавање.

Епилог је да радови на ремедијацији локације Бродоградилишта неће бити завршени док траје пројекат "Управљање индустријским отпадом и чишћење" који је дефинисан анексом Уговора. То је потврђено и током мисије Светске банке одржане од 11. до 14. априла.

Из Агенције за заштиту животне средине саопштили су да у сталној комуникацији са свим партнерима у овом пројекту те да постоји више одрживих предлога за превазилажење проблема. Организован је и састанак са инвеститором „Адриатик 42", и договорен заједнички план чија реализација неће угрозити нити успорити почетак инвестиције и планираних активности у бродоградилишту Бијела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПУЦЊАВА У БУДВИ Рањен Кристијан Булатовић