НАЈВИШЕ МИНИСТАРА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА: Након што је повећао број Владиних сектора, увећава се и број државних секретара

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

16. 05. 2022. у 08:38

НАКОН што је недавно изабрана нова влада са већим бројем министарстава и министара, скупштинска већина подржала je предлог којим се омогућава да сваки ресор има и по три државна секретара, па се ионако најгломазнија Влада у историји Црне Горе додатно увећава.

НАЈВИШЕ МИНИСТАРА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА: Након што је повећао број Владиних сектора, увећава се и број државних секретара

Фото Влада ЦГ

Извршна власт земље од нешто више од пола милиона становника сада има чак 20 министара, од чега два без портфеља, са могућношћу да укупно има и 60 државних секретара. Док, примера ради, у Немачкој, земљи са више од 80 милиона становника, састав владе чини 15 министара.

Црногорски парламент усвојио је измене Закона о државној управи којим се министарствима омогућило да уместо два, имају и по три државна секретара. Предлагач тих измена, Милош Конатар (ГП УРА) навео је да је циљ доношења овог закона ефикасније обављање послова. Тврди и да се број државних секретара неће повећавати више него што би то био случај да је закон остао непромењен, јер је план да нека гломазна министарства добију по три државна секретара, а нека мања по једног секретара.

- Шест министарстава ће имати три државна секретара, шест по два, шест по једног. Укупно 36. Нема повећања броја државних секретара у односу на случај да овај предлог буде одбијен - тврди Конатар.

Ипак, овакав Закон омогућава да се и у овој, али и будућим владама ангажује знатно већи број секретара. Нова организација државне управе, захваљујући томе што нова влада, у односу на претходну има осам министара више, имаће и већи број шефова кабинета, возача, саветника министара, а захваљујући последњим изменама и до 60 државних секретара.

Такав концепт, наводно, представља део политичког договора новоформиране већине, те се, према незваничним информацијама, у оквиру расподеле по дубини државне управе, на нивоу заменика министара, односно државних секретара, планира да по једно место припадне ГП УРА, мањинама и СДП-у, једно место СНП-у, док би једно припало ДПС-у.

"ВЛАДА ПОДМИРЕЊА"

ДА је актуелна, уједно и најгломазнија Влада од обнове независности 2006. године, коментарисао је и посланик Борис Мугоша (СД), те казао да је министру, реално, потребан само један државни секретар, да га мења у случају одсуства.

- Што ће три државна секретара, где то још има - питао је Мугоша и додао да ово није влада помирења, него "подмирења", јер су се подмирили сви конституенти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)