АМЕРИКА ЖЕЛИ ДА ПОДГОРИЦА УЂЕ У ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора би могла постати четврта чланица иницијативе

Танјуг

05. 05. 2022. у 18:26

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су у разговорима с новом црногорском владом већ покренуле питање приступања Црне Горе иницијативи "Отворени Балкан" за економско повезивање региона, пишу бањалучке Независне новине позивајуци се на црногорске изворе.

АМЕРИКА ЖЕЛИ ДА ПОДГОРИЦА УЂЕ У ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора би могла постати четврта чланица иницијативе

Фото: Пиксабеј

Наиме, САД су, наводе извори овог листа, заинтересоване да се Подгорица што пре прикључи овој иницијативи, коју сматра степеницом ка стабилизацији прозападног курса региона, односно одвајања од утицаја Русије.

С обзиром на то да је у Црној Гори формирана нова влада, неки аналитичари процењују да ће доћи и до постепене промене односа према иницијативи, коју су започеле Србија, Албанија и Северна Македонија, додаје се у тексту.

Наредни састанак иницијативе "Отворени Балкан" биће одржан следећег месеца у Охриду, а БиХ, Црна Гора и самопроглашено Косово ни овог пута нису најављени међу учесницима.

У БиХ су кочнице према "Отвореном Балакану" и даље у Сарајеву, док се Бањалука залаже за што скорији улазак БиХ у ову иницијативу, констатују Независне и додају да политичка криза и блокаде у тој земљи, које трају још од одлуке бившег високог представника Валентина Инцка, онемогућавају доношење било какве одлуке по овом питању.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, протеклих седмица је у више наврата критиковао сарајевске политичаре да намерно блокирају улазак БиХ у “Отворени Балкан”.

Саговорници бањалучког листа кажу да је у Црној Гори необична ситуација, у којој су просрпске снаге и САД за иницијативу “Отворени Балкан”, док су процрногорске снаге, односно, боље речено, снаге окупљене око Мила Ђукановића, црногорског председника, против ове иницијативе, јер је сматрају покушајем српске доминације у региону.

Они објашњавају да САД виде "Отворени Балкан" као удаљавање Србије и региона од проруског курса, док је против "Отвореног Балкана" проамеричка црногорска струја, која иначе подржава САД и противи се Русији.

Абазовић ће имати тежак задатак да помири међусобно супротстављене концепте, а не може занемарити гласове посланика ДПС-а Мила Ђукановића у парламенту Црне Горе.

Сузана Грубјешић, председница Центра за спољну политику и експерт за европске интеграције, каже за Независне новине да је “Отворени Балкан” једина регионална иницијатива која тренутно функционише и да она не представља замену, већ допуну европских иницијатива, које тренутно не функционишу најбоље.

И она је сагласна да би нова влада у Црној Гори могла да делује на начин да та земља постане четврта чланица иницијативе, јер “Отворени Балкан” снажно подржавају САД, али такође упозорава да се опозициони ДПС снажно противи томе.

- Ова иницијатива даје очигледне резултате и има велики потенцијал. Мени је жао што остала три субјекта још имају недоумицу и зазор да ли да се прикључују, посебно зато што је регионална сарадња у интересу свих и на то не треба да нас терају ни Брисел ни Берлин ни Вашингтон, закључила је Грубјешићева.

БОНУС ВИДЕО: ВЕСНА МЕДЕНИЦА СТИГЛА У СДТ: Бивша председница Врховног суда стигла на саслушање

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији