ЂУКАНОВИЋ СЕ "НАПОЛА" ВРАТИО Аналитичар: "Мада, политика Абазовића неће бити толико антисрпска..."

Тањуг

29. 04. 2022. у 15:21

ИЗБОР Дритана Абазовића за новог премијера Црне Горе политички аналитичар Драгољуб Анђелковић види као наставак политике Мила Ђукановића без Ђукановића, али оцењује да Абазовићева политика неће бити, како је рекао, толико антисрпска и криминализована.

ЂУКАНОВИЋ СЕ НАПОЛА ВРАТИО Аналитичар: Мада, политика Абазовића неће бити толико антисрпска...

Абазовић и Ђукановић, Фото Председништво ЦГ

"Западни центри моћи желе да се настави политика Ђукановића без Ђукановића. Свесни су да је он криминализовао Црну Гору преко сваке мере и то мора да се уклони, али опет не желе да се у геополитичкој сфери и домену регионалних односа ишта мења. Абазовић је та врста решења, он ће наставити такву политику", навео је Анђелковић за Танјуг.

Како је рекао, сама чињеница да се Абазовић ослања на подршку само 16 посланика од 81 и да му је кључна подршка ДПС-а говори да ће његова политика бити блиска ономе што је та странка радила, али у одређеној мери модификована утолико што, како каже, неће бити толико антисрпска и до те мере криминализована.

Ђукановић се напола вратио

Анђелковић каже да се Ђукановић напола вратио утолико што нова власт неће моћи да ради ствари које су директно против његовог интереса.

Како је додао, борба против корупције и криминала биће закочена у домену санкционисања онога што је било у прошлости.

"Запад који је и формирао ову власт неће дозволити Ђукановићу превише да се меша у актуелну политику јер су свесни да је грађанима доста Ђукановића. То ће бити једна врста компромиса између некадашње Ђукановићеве политике и политике која је прилагођена садашњој реалности", рекао је Анђелковић.

Навео је да ће у домену геополитике то бити Ђукановићева политика, а да ће се, када је реч о унутрашњим односима, влада ипак трудити да Црна Гора буде мање криминализована, али без санкционисања криминализације из прошлости, као и да ће се трудити да мање води антисрпску политику јер то ремети унутрашњу стабилност Црне Горе.

Анђелковић сматра да избором Абазовића неће доћи до промена у регионалним односима који, како је рекао, неће бити гори него што су били у време претходне владе, а ни бољи.

"Ми смо се надали да ће доћи до великог преокрета и окретања Црне Горе ка Србији када је пао Ђукановић, али Запад то није дозволио. Зато Србија треба да стави акценат на подршку српској заједници да се што више побољшају права Срба у Црној Гори, а у наредној фази ћемо већ да видимо како ћемо градити регионалне односе", рекао је Анђелковић.

Албанци већ лобирају

Коментаришући то што поједини косовски аналитичари сматрају да би тзв. косовска дипломатија требало да искористи избор Абазовића на чело црногорске владе да лобира у међународним организацијама за чланство Косова, Анђелковић је рекао да се промена на челу Црне Горе неће битно одразити на положај Косова.

"Албанци већ лобирају преко много озбиљнијих фактора и имају подршку и Американаца, тако да њима Абазовићева подршка не значи много. Није Црна Гора сила да би Абазовић могао да допринесе интересима Косова. То већ раде Лондон, Вашингтон и слични центри моћи", каже Анђелковић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)