БИЛА НЕПОЖЕЉНА ЗА МИНИСТАРКУ КАО НАЦИОНАЛНА СРПКИЊА Братићева: Ниједна власт у ЦГ не сме да буде без представника Срба!

Новости онлајн

15. 04. 2022. у 15:00

У ПОЛИТИЦИ намеравам да останем, а коначну одлуку донећу оног дана кад више не будем на месту министра просвете, науке, културе и спорта, казала је Братићева у интервјуу за "Печат".

БИЛА НЕПОЖЕЉНА ЗА МИНИСТАРКУ КАО НАЦИОНАЛНА СРПКИЊА Братићева: Ниједна власт у ЦГ не сме да буде без представника Срба!

Фото: Принтскрин

У сваку нову власт, уколико је то могуће, треба укључити мањинске народе, али ниједна нова власт у Црној Гори не сме да буде без политичких представника Срба, као што се то дешавало у последњих двадесетак година, казала је министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић у интервјуу за "Печат". 

Можеш бити Србин у "своја четири зида"

- Мишљења сам да се пред грађане мора изаћи са јасном идејом и политичком визијом и коалицијама које би нас, на поштеној основи, увеле у мирније политичке воде. Није довољно да се неко изјашњава као Србин, мада мени је сама та чињеница донела низ невоља, веровали или не, и на основу само те чињенице лако је закључити колико је једно време тешко било бити Србин у Црној Гори. Могло се, наравно, али тако што ћете бити део опције која не баштини ништа српско, или, још боље, баштини антисрпско. Дакле, може се бити Србин и Српкиња, али пожељно би било „у своја четири зида“ и шапатом – јавне функције, то никако- навела је Братићева. 

Посејано семе раздора

Додала је да тренутна ситуација у Црној Гори највише одговара онима који су зарад очувања сопствених привилегија и власти посејали семе раздора и мржње.

- Упркос тој чињеници, у Црној Гори се после литија много лакше дише, јер су бирачи схватили да је могуће победити ДПС. С обзиром на то да мањинска Влада извесно води Црну Гору у зону нестабилности, што у овим околностима, како код нас тако и геополитички, може да има последице које се сада не назиру, срећом, али запамтимо да живимо на непредвидљивом тлу, на Балкану, земљи крви и меда, најпоштеније би било да се спроведу нови, ванредни парламентарни избори и да добијемо владу која ће моћи да оствари све што влада Здравка Кривокапића из објективних разлога није могла - рекла је Братићева.

Нисам била пожељна за министарку као национална Српкиња

Братићева је такође у интервјуу за "Печат" казала да као национална Српкиња није била пожељна за министарку таквих стратешких ресора као што су просвета, наука и култура.

- Сви смо дубоко свесни да су горе поменуте структуре управо кроз ове области покушавале и успевале годинама да врше модификацију црногорског националног бића – традиционалне вредности су се урушавале, а на њихово место долазиле нове, „лепше и старије“. Из свега тога извлачим закључак да реч мржња коју сте поменули у питању није сасвим адекватна преовладавајућем осећају које отуђене политичке структуре креирају према мени, већ сам склона веровању да се ради о патолошком страху- истакла је Братићева.

Према њеним речима, Црна Гора данас је заиста у сложеном геополитичком тренутку и веома изазовном окружењу.

- С једне стране постоји она традиционална Црна Гора, Црна Гора историјски и културолошки утемељена на завету Светог Петра Цетињског, на православном хришћанском духу, што је и показала за време литија након доношења срамног Закона о слободи вероисповести. Литије су сведочиле свесловенској и православној везаности нашег народа са властитим историјским бићем. С друге стране, постоји политичка реалност која се огледа у жељи већине грађана Црне Горе да постанемо интегрални дио ЕУ и цвилизацијских вредности које она баштини. Те вредности, како је говорио блаженопочивши митрополит Амфилохије, старије су и вредније од онога што нам се презентује. Таква дуалност, а често и нека врста политичке „когнитивне дисонанце“ често збуњује не само обичног човека већ и политичку елиту која је на дневном нивоу „принуђена“ да се одређује о стратешким питањима, што може да има последице које ми, сада, нисмо у стању да перципирамо. То даје простора за контроверзна тумачења и могућу манипулацију и дневнополитичке злоупотребе- оцијенила је она. 

У политици намеравам да останем 

Братићева је у интервјуу открила да у политици намерава да остане, а коначну одлуку донеће, како каже, "оног дана кад више не будем на месту министра просвете, науке, културе и спорта у 42. Влади".

- Још увек сам члан 42. Владе Црне Горе која је на почетку свог мандата обећала грађанима да ће бити влада експерата и да се ниједан министар неће страначки ангажовати. Настојаћу да то обећање и одржим. Свакако да ћу ослушкивати глас народа, поштујући горе наведене вредности и принципе и уважавајући оне политичке структуре које су најближе мојим светоназорима. Потребна нам је одговорна, правична политика која се неће заснивати на страху и креирању непријатеља. Неки у Црној Гори желе да нас увере да партије са националним предзнаком српски то не могу, а све остале националне партије могу. Креира се медијска клима да Срби умеју да буду само десничари, националисти, или, не дај Боже, шовинисти и непријатељи државе. Десничарско, а богами и шовинистичко, у Црној Гори не гаје партије с националним предзнаком већ оне са посве другим предзнацима. Истина је, међутим, да у тим партијама социјализма и демократије нема ни у траговима - казала је она. 

Истакла је да у Црној Гори постоји једна дубоко укорењена политичка структура која уназад три деценије свако традиционално поимање црногорског бића доводи у директну везу са тзв. српским светом и аутоматски пали сва звона у одбрану идентитета и државности Црне Горе од ове измишљене опасности.

-Тако је и моје експертско и политичко ангажовање доведено у питање. На груб и примитиван начин од ових тајкунских и профитерских структура, уплашених за своју будућност, одмах сам окарактерисана као носилац националистичких и деструктивних идеја - навела је Братићева. 

Попис би "ослободио" Црну Гору 

Говорећи о попису, Братић сматра да у Црној Гори постоји одређен број политичких структура које сматрају да би одржавање пописа у овом тренутку продубило ионако сложене међунационалне односе у Црној Гори.

- Иза свега се крије опасна намера однарођених структура бивше власти да онемогуће демократске процесе у Црној Гори, који ће дефинитивно довести до слободно изражене воље грађана кроз дуго година најављивано сређивање бирачких спискова. Такође, слободно изјашњавање грађана на попису без политичких притисака и уцењивања, сужава маневарски простор за манипулативне радње и коруптивне активности. Пописом и слободним изборима би се трајно урушила моћ оних који 30 година држе Црну Гору као таоца. Ако мене питате да ли подржавам најављени попис становништва, мој одговор је ДА - оцењује министарка. 

Ипак, није могла дати јасан одговор са становишта члана Владе о томе зашто попис није одржан.

- То није део мог ресора и експертизе. Претпостављам да се ради о политичком притиску са разних адреса - закључила је Братићева. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ РУЧИЦА У АУТУ: Видео запрепастио мреже: Нисам ово схватила за 42 године живота