БУЛАЈИЋ СТОЈИ НА БРАНИКУ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ: Коалиција "Црно на бијело" и опозиција траже да се парламент састане 3. марта

В. КАДИЋ

26. 02. 2022. у 08:38

УЗАЛУДАН је покушај посланика коалиције "Црно на бијело" и опозиције предвођене Демократском партијом социјалиста да у Скупштину "угурају" иницијативу за седницу 3. марта на којој би се расправљало о избору шефа парламента и о допунама Закона о локалној самоуправи, које је посланицима вратио председник државе Мило Ђукановић.

БУЛАЈИЋ СТОЈИ НА БРАНИКУ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ: Коалиција Црно на бијело и опозиција траже да се парламент састане 3. марта

Фото Скупштина ЦГ

Председавајући парламента Црне Горе Страхиња Булајић обавестио је међународну и домаћу јавност да неће заказати седницу Скупштине, због тога што се нису стекли политички услови.

- Не желим да својом одлуком дам и најмањи допринос угрожавању темељних демократских вредности и принципа, уставног поретка, посебно члана 2, став 3 Устава Црне Горе, којим је дефинисано да не постоји могућност успостављања, нити признавања власти, која не проистиче из слободно изражене воље грађана - рекао је Булајић.

- То значи да до заказивања седнице Скупштине Црне Горе, на којој би се нашао захтев који би означавао прекрајање изборне воље од 30. августа 2020, не може доћи. Уверен сам да је време да се, у најкраћем року, отвори дијалог између лидера изборне парламентарне већине о решавању политичке, институционалне државне кризе.

У потезе потпредседника Скупштине сигуран је и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

- Председавајући парламента Страхиња Булајић је потпредседник Нове српске демократије и све што одлучи ДФ он ће поштовати. Булајић ће искористити све оно што му стоји на располагању да омогући парламентарној већини да она конституише нову владу и неће дозволити ДПС да нас превари - категоричан је Мандић.

Излагање Копривице у парламенту , Фото Скупштина.ме

На колегијуму Скупштине, опозиција и коалиција "Црно на бијело" тражили су најпре да се седница Скупштине одржи у уторак 1. марта. Подршку су добили од СНП-а, док су против били посланици Демократског фронта. Шеф посланичког клуба Демократска Црна Гора Борис Богдановић се није појавио на колегијуму.

- Овом иницијативом озваничена је коалиција ДПС и Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића која нема никакву формалну вредност. Могу предлагати колико хоће, али само од воље председавајућег зависи кад ће бити седница и са којим дневним редом. Овај акт је више коалициони споразум него захтев за сазивање седнице - поручио је посланик и потпредседник Демократа Владимир Мартиновић.

Данима се као могући наследник смењеног шефа парламента Алексе Бечића помињу лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић и посланица те партије Данијела Ђуровић. Међутим, неизвесно је да ли ће се то догодити јер СНП још није одлучио да ли ће бити део договора о формирању мањинске Владе и у избору новог председника Скупштине.

УРА: СНП У ВЛАДИ

ЛИДЕР Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић саопштио је да и даље чека став Социјалистичке народне партије и да ће поштовати сваку одлуку те партије по питању мањинске владе.

- Ја бих волео да они буду део европске владе и део вагона који треба да води ка помирењу у Црној Гори на дуже стазе - поручио је Абазовић.

* * * * * * * * *

ДФ ОДБИО КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ЂУКАНОВИЋЕМ О ИЗБОРУ МАНДАТАРА ЗА САСТАВ НОВЕ ВЛАДЕ

Неће дијалогом да дају легитимитет

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић требало је јуче да почне консултације о мандатару нове Владе најпре са представницима Демократског фронта, а затим и са коалицијом "Мир је наша нација" и мањинским партијама. Лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић обавестили су Ђукановића да неће присуствовати консултацијама из, како кажу, више разлога.

- Пошто се приводе крају активности и договори дела актуелне парламентарне већине са вама, који имају за циљ прекрајање изборне воље грађана, ценимо да би такав политички инжењеринг, у овим сложеним политичким околностима, додатно дестабилизовао стање у земљи - поручили су Ђукановићу тројица лидера ДФ.

- Не желимо да, нашим разговором са вама, дајемо било какву врсту легитимности таквим процесима, којима се грубо крши изборна воља грађана.  Дубока криза легитимитета политичког система може једино да се решава формирањем Владе у оквиру исте парламентарне већине или договором о организовању ванредних парламентарних избора. В. К.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће