НЕ МОГУ ТО АНГЛОСАКСОНЦИ ДА СХВАТЕ: Српску државу су основали свеци, а не разбојници, вукодлаци и пирати!

В. К.

28. 01. 2022. у 11:34

У ПАРОХИЈСКОМ дому у Никшићу одржано је светосавско вече на којем је беседио функционер Нове српске демократије Илија Миљанић. Он је подсетио да је принц Растко Немањић - Свети Сава, први архиепископ српски, подигао народ на ноге и одвео га до универзума.

НЕ МОГУ ТО АНГЛОСАКСОНЦИ ДА СХВАТЕ: Српску државу су основали свеци, а не разбојници, вукодлаци и пирати!

Фото: В. К.

- Свети Сава је одредио крст са којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо и путеве којима ходимо. Његовим крвним судовима повезани смо у једно светосавско биће. Све приче о Светом Сави су непресушни извор који крепи српски род, Све што се догађало са нашим народом везано је за судбину Светог Саве. Када се народ радовао и он се на небесима радовао. Када је народ страдао и он је страдао и када је верни народ разапињан и Свети Сава је био разапињан на Христовом путу. Колико места сведочи о његовом присуству утканих у народно предање широм српске земље – до Савиног кука, Савине воде, Савиног лука, Савиних манастира и нема места где је закорачио или га народ назначио, где се не помиње његово име које сведочи име Христово. Ко се усуди да пише како ваља о делу Светог Саве мораће писати најмање о следећем - Савина црква, Савина држава, Савина просвета, Савина војска, Савино домаће огњиште, Савина уметност, Савини манастири и тако смоћи снаге да се дотакне путоводитељ српски Свети Сава на путу у живот вечни - рекао је Миљанић.

Он каже да англосаксонски свет не може да схвати да су српску државу основали свеци, а не разбојници, вукодлаци и пирати.

- По предању Бог открива светитеља у Источној цркви и управо ту лежи тајна Христова. Зашто западни кардинали не могу да упале Свети огањ у Јерусалимској пећини. Свети Сава није узмицао у борби против господара таме. Испосничким животом је ишао до шибања душе и тела без милости. Само је размишљао о јеванђељу и сузама отопљавао сваку молитву. Трудио се да преко молитве прилепи се за Христа. Сам Бог зна какве је подвиге упражњавао да би своју душу очистио и упутио да се пробија ка небу. Косовски завет је светосавско сведочанство потврђено мученичком крвљу. Косовски завет није ништа друго него уткани завет у главама сваког Србина као пуноће светосавља. Име Светог Саве повезује се са именом Светог Лазара Косовског као носиоца косовског завета и косовског определења у царство небеско. Пет крстова ваздиже српски народ – крштење вером Христовом, Свети Сава, Косово, устанак и ослобођење. Тако и Свети Сава означава крст, велико страдање и велуку славу. Божији светитељ Свети Отац наш Сава већ око 800 година ходи и проходи земље и градове, просвећује светлошћу богопомазања људске душе као путеводитељ свих српских путева који воде у живот вечни како вели црквена песма. Свети Сава Србе воле, за Србе се Богу молу, српском роду даје крила српску децу благосиља. На Савином путу на земљи и христољубље не изостаје! Амин - закључио је Илија Миљанић.

БОНУС ВИДЕО: САВИН ДУХ И ДАНАС ЛЕБДИ НАД СВЕТИЊОМ - "Новости" на првом гробу светитеља у Великом Трнову

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕНАМА ЗАКОНА УШТЕДА 15 ЦЕНТИ: Кориговани ценовници у радњама, ево колико су просечно појефтинили брашно и зејтин