ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ЂОКУ ДРОБЊАКУ: Шпедитер из Бара једини ухапшен за кокаин из "Волија", суграђани изашли на улице (ФОТО/ВИДЕО)

Б. Дабић

26. 01. 2022. у 16:01

“НЕВИН у затвору, кривци на слободи”, “Сви смо ми Ђоко Дроњак” “Није одбио, прошао је полиграф” ово су неки од истакнутих транспарената са протеста грађана Бара који је одржан у знак подршке шпедитеру Ђоку Дроњаку који је ухапшен након што је заплењено око 500 килограма кокаина у магацину Волија.

ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ЂОКУ ДРОБЊАКУ: Шпедитер из Бара једини ухапшен за кокаин из Волија, суграђани изашли на улице (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Б. Дабић

Због шверца дроге ухапшен је један човек који за 49 година живота није имао ни саобраћајни прекршај.

Око 300 Барана потписало је петицију током једночасовног мирног протеста испред главне капије Луке Бар.

Фото: Б. Дабић

Шпедитер Милош Ракочевић казао је да постоји мејл у коме се Дробњак обраћа царини, Шефу царине.

ХОЋЕМО ДА ПРАВДА НАЂЕ ПУТ

Међу окупљеним на протесту су били Дробњакови родитељи, супруга, рођаци,  колеге, а и више стотина Барана . Ђоков брат од стрица Мирко Дробњак захвалио се окупљеним грађанима на подршци. 

- На срце нас боли кад видимо шта се дешава. Ми хоћемо једно, да правда нађе пут. Да Ђоко изађе из тога затвора, жив и здрав, казао је Мирко Дробњак.

- Он је тражио да се скенира сва роба на 130 контејнера, који су стигли на та два брода. То му није узето као доказ - казао је Ракочевић. Према речима Ракочевића, урадио је све по процедурама, а стављене су само Дробњаку лисице на руке.  

Решењем судије за истрагу Вишег суда у Подгорици, а по основу предлога Специјалног тужиоца, одређен је притвор шпедитеру Дробњаку, запосленом у ДОО "ДИБИЕМ" Бар. Он је ухапшен 12. јануара по налогу Специјалног тужиоца. 

Дробњаков колега Милош Ракочевић прочитао је захтев упућен  Специјалном тужиоцу у коме се поред осталог наводи: "Посао шпедитера  и поступање по уговору о шпедицији не представља обавезу, нити је то технички могуће да шпедитер врши нити проверу контејнера, ни садржину, нити је могуће ту контролу извршити јер за то шпедитери нису ни надлежни, па ни технички, ни кадровски опремљени".

- Ми смо сви сагласни да се ради о јако честитом и поштеном шпедитеру-раднику, који је породичан човек и отац, двоје примерне деце, и све нас боли његово притварање, јер је очигледно дошло до драстичне грешке у закључку, да је он знао, или могао знати  да се заплењена дрога налази у било којем од контејнера, имајући у виду његов опис послова, које ми свакодневно радимо. Поготово јер га сви познајемо и веома добро знамо да се не би никад упустио у било коју недозвољену радњу - навео је Ракочевић, истичући да као колеге, познаници, "једноставно смо приморани да покушамо да заштитимо нашу професију и све нас од оваквих поступака".

- Захтевамо да се Ђоко Дробњак  одмах пусти из притвора и обустави поступак, јер одговорно тврдимо да се из оваквих радњи – шпедитерских послова - нису могли остварити никакви елементи било ког кривичног дела, јер су послови шпедиције предвиђени законом и састоје се у обављању шпедитерских услуга за накнаду, а не за скенирање садржине контејнера и преглед робе, јер је то посао других горе наведених органа. Ми доле потписани молимо Специјалног тужиоца да под хитно сагледа све околности које смо навели, а посебно да има у виду, да је притворен потпуно невин, што је доказао током испитивања, што сви знамо, и да је нанета ужасна штета и велики бол и њему и његовој породици, па и свима нама, Молимо да се одмах пусти на слободу и да му се укине притвор, навео је Ракочевић.

СДТ: СУМЊИЧИ СЕ ДА ЈЕ ШВЕРЦОВАО КОКАИН ИЗ ЕКВАДОРА У ЦРНУ ГОРУ

Специјално државно тужилаштво (СДТ) поднело је половином јануара кривичну пријаву против шпедитера Ђока Дробњака који се сумњичи да је део међународне криминалне организације која се сумњичи за шверц кокаина из Еквадора у Црну Гору.

Из  СДТ-а су навели  "Дробњак је, сумња се, у криминалној организацији коју су формирала два неидентификована лица, између осталог, имао задатак да врши манипулацију контејнерима у којима су биле банане, да доставља бројеве контејнера у циљу изузимања кокаина испод мера надзора на царинској зони".

БОНУС ВИДЕО: ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ - Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРИВИ СТРАХ ИЛИ УЦЕНЕ ДПС? Абазовићу стигла питања, оптужбе да сарађује са криминалцима и позив на оставку