МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Људи никако да се ослободе једне наказне идеологије какав је комунизам

Новости онлајн

26. 01. 2022. у 13:12

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије на Светосавској академији у Котору казао је да наши људи никако не могу да се ослободе догме која потиче из комунистичких времена, из једне наказне идеологије која је направила много штете.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Људи никако да се ослободе једне наказне идеологије какав је комунизам

Фото З. Јовановић

– Чули сте ових дана како ни по коју цену веронаука не би смела да се врати у школе „пошто је веронаука догма и нема критичког мишљења“. Исто тако свештена лица, без обзира на то што имају одређене референце, научна звања, не смеју бити нигде, ни у каквим образовним институцијама, „јер они проповедају догму“, а тобож наука мора по сваку цену да се бави критичким мишљењем. И они су ти, који тако говоре, заступници, Боже драги, критичког мишљења. Али, да погледамо да ли неко ко не познаје хришћанство, ко не познаје нашу веру, ко не познаје и не уважава огромни културни допринос који је дала наша вера нашем народу у свим сферама живота, од уметности до обичаја, до етике и заправо до свих области живота, како тај може разумети нашу књижевност, традицију, наше културно наслеђе, без познавања вере? То је просто немогуће – навео је он.

Наравно, како је додао, таква мишљења и критике, које ових дана доживљавају, да је веронаука догма, да свештеник проповеда догму, искривљују и само значење догме.

БОНУС ВИДЕО: 

БИО ЈЕ СИМБОЛ ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: Архимандрит Нифонт Павловић и Никола Селаковић о владици Лаврентију

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити