САД МУ КРИВЕ И ВЛАДИКЕ: Здравко Кривокапић о непотписивању Темељног уговора, Митрополија не подржава ниједну политичку опцију

В. КАДИЋ

26. 01. 2022. у 07:00

У ОПШТОЈ пометњи око опстанка или пада његовог кабинета, председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић оптужио је део епископа Српске православне цркве да су криви за непотписивање Темељног уговора са СПЦ.

САД МУ КРИВЕ И ВЛАДИКЕ: Здравко Кривокапић о непотписивању Темељног уговора, Митрополија не подржава ниједну политичку опцију

Фото Танјуг

- Темељни уговор са СПЦ није потписан, не због Здравка Кривокапића, него због политичких игара историчара и аналитичара. Али богами и неких епископа који не желе да буде потписан - казао је Кривокапић.

Само неколико дана раније премијер је упутио писмо патријарху српском Порфирију помињући да се у првобитној верзији нацрта овог уговора користи појам "судска истрага", поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва. Указано је и да коришћење термина "мере безбедности" у првобитном Нацрту уговора није спојиво са одређењима из Кривичног законика Црне Горе. Без обзира на то, Кривокапић је у писму изразио спремност да се процес усаглашавања заврши у најкраћем року како би Темељни уговор био потписан.

У "прокувавању" политичке температуре, међутим, опет се нашла Српска црква. Из цетињске митрополије у уторак су поручили да Црква није дала подршку ниједној политичкој опцији нити намерава да учествује у политичким калкулацијама.

- За Митрополију је драгоцена и важна изборна победа над богоборним бившим режимом од 30. августа 2020. коју су странке садашње парламентарне већине извојевале на таласу свенародних литија. Нека нико од Митрополије не очекује да ће она дати подршку формирању било које владе која би на мала или велика врата, посредно или непосредно, вратила на власт бивши режим - истичу у Митрополији.

Потреси у Влади Здравка Кривокапића кулминирају ових дана премијеровим откривањем "сумњивих лица" у свом кабинету, најавама смене шефа дипломатије Ђорђа Радуловића, као и вицепремијера Дритана Абазовића. Премијер је преузео Министарство правде којим је руководио министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић.

Вицепремијер Дритан Абазовић каже да га најављене смене не секирају.

- Смене су одраз немоћи. Што се мене тиче, нема проблема. Четвртог фебруара са владом ће бити све готово. Ако неко жели да незаконитим радњама такне уставни поредак, поготово безбедносни сектор, да би изазвао немире у Црној Гори, имаће адекватан одговор - поручио је Абазовић.

Председник Скупштинског Одбора за безбедност и одбрану Милан Кнежевић казао је да неће присуствовати седници Већа за националну безбедност јер, како је истакао, не жели да даје легитимитет Кривокапићу и Абазовићу у "њиховој борби за фотеље".

- Влада Здравка Кривокапића је мртва и то је сваком јасно - јасан је Кнежевић.

ОСТАВКЕ

НАКОН што је премијер преузео руковођење и Националним саветом за борбу против корупције, који је до пре два дана водио Абазовић, у владином тиму уследиле су - оставке. Професор Милан Поповић, руководилац стручног тима Вања Ћаловић Марковић и Милена Поповић Самараџић су се повукли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КНЕЖЕВИЋ У ЦРНОГОРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Драгиња планира да овде усред Скупштине ухапси Путина (ВИДЕО)