НЕ ЖЕЛЕ КАМЕНОЛОМ ПОРЕД СВОГ ОГЊИШТА: Због незадовољства барских села, о експлоатацији камена расправљаће Скупштина општине

Б. ДАБИЋ

26. 01. 2022. у 07:39

НАЈАВЉЕНА експлоатација техничког грађевинског камена селу Веља Горана у барској општини узнемирила је мештане, али и подстакла власти у локалној самоуправи да се позабаве овим питањем. Председница Скупштине општине Бар Милена Божовић сазвала је 30. седницу СО Бар за 2. фебруар, а на дневном реду биће "Информација о концесијама за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина на територији општине Бар".

НЕ ЖЕЛЕ КАМЕНОЛОМ ПОРЕД СВОГ ОГЊИШТА: Због незадовољства барских села, о експлоатацији камена расправљаће Скупштина општине

Веља Горана / Фото Глас Мркојевића

- Заказивање седнице са једином темом дневног реда је резултат иницијативе мештана МЗ Мркојевићи и МЗ Сутоморе - Спич, који су председници Скупштине предочили проблеме са којима би се сусрели уколико се у погон ставе каменоломи на локацијама Веља Горана у Мркојевићима и Калац у Чању. Имајући у виду све чињенице у вези са овом проблематиком сматрам да се глас наших мештана мора чути у барском парламенту и да Скупштина општине мора заузети став по овом питању - навела је председница СО Бар Милена Божовић.

Подсетимо, 15 потписника пореклом из Веље Горане, који су амерички држављани, писмом су се обратили амбасадорки Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној ГориЏуди Рајзинг Рајнке. Прве куће, наводе мештани, удаљене су мање од 200 метара од локације на којој је планиран каменолом. Они траже од амбасадорке да им помогне у борби за очување својих огњишта, истичући да знају да је посреди корупција и да се никада нису суочили са таквом дискриминацијом и непоштовањем институција и власти.

У писму амбасадорки истичу да се надају да ће својим утицајем и ауторитетом допринети решавању огромног проблема у вези са експлоатацијом техничко-грађевинског камена у овом селу.

Амерички држављани у писму објашњавају да проблеме имају и њихове породице, јер у Вељој Горани поседују имовину, земљиште и куће - које су директно угрожене због концесије каменолома коју је Министарство за капиталне инвестиције издало предузећу "Тројан" доо из Бара, на 30 година. Уговор је закључен 4. новембра 2020. године. Из Министарства тврде да су испоштоване продецуре, заказиване јавне расправе, а са друге стране мештани су категорични да ни за једну јавну расправу нису знали, нити били обавештени.

УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА СЕЉАНА

- ОД првих информација да се у овом селу планира изградња каменолома, мештани су, уз нас, континуирано изражавали незадовољство реализацијом овог пројекта, али нажалост сматрамо да су институције у великој мери корумпиране и да раде у корист концесионара. Становници овог дела барске општине деценијама живе од пољопривреде и продаје органских производа и лековитог биља. Село има огроман потенцијал за велики еко и пољопривредни развој. Експлоатацијом техничког грађевинског камена биће угрожена њихова егзистенција, директним и индиректним негативним ефектима - девастацијом природе и вађењем камена - пише у обраћању амбасадорки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића