ИЗВОР СВАКОГ ОБИЧАЈА ТРЕБА ДА БУДЕ ЉУБАВ: Сабором Косовчића у селу Пошћење код Шавника почеле светосавске свечаности

В. КАДИЋ

24. 01. 2022. у 06:15

СЕЛО Пошћење и црква Успења пресвете Богородице у суботу су били место сабрања Косовчића, али и других светосаваца из Црне Горе и Херцеговине.

ИЗВОР СВАКОГ ОБИЧАЈА ТРЕБА  ДА БУДЕ ЉУБАВ: Сабором Косовчића у селу Пошћење код Шавника почеле светосавске свечаности

Фото В. К.

Традицији која траје двадесет година присуствовали су епископ будимљанско-никшићки Методије и архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела. Овим сабрањем у овој епархији почеле су светосавске свечаности, а идућег јануара одржаће се у суседним Дужима. Накокн свете службе епископ Методије је у беседи казао да прослављање светитеља Саве, првог српског архиепископа, почиње из овог дивног, можда најлепшег села, Пошћења, где ту славу као свога заштитника и покровитеља славе сви Косовчићи.

- Сви они који воле и дубоко поштују лик светитеља Саве наставили су Нови завет Христов који су примили кроз његова уста златоуста, држали су после и Косовски завет, који је један од израза Новог завета и опредељења нашег народа, као најлепши цвет, израз српског рода па све до данашњег дана, тако да се целокупан наш народ може назвати Косовчићима - рекао је владика Методије, подсетивши да је лепо чувати и одржавати древне обичаје.

- Сваки обичај и обред, ако не извире из љубави бесмислен је и мртав, остаје једна празна љуштура и ритуалистика која не може никоме добра донети и ако ти обреди, и ако ти обичаји древни немају за последицу нашу међусобну љубав и умножење те љубави, они остају бесплодни и мртви. То је порука данашњег дана и празновања Светог Саве, првог српског архиепископа, који је унео тај огањ божанске љубави у наш народ и који га је распалио, а који не може горети вечно ако свако од нас појединачно не допринесе распиривању тог огња божанске љубави, који смо осетили на овој светој литургији и осећамо увек кроз све свете тајне.

Преломљен је и освештан славски колач и жито, а потом је одржано традиционално црквено-духовно сабрање у славу Светог Саве. Испред домаћина скуп је поздравио Томаш Ћоровић, који је подсетио на далеку 2001. годину, када је иницијативом Ранка Ковијанића са Пошћења и Милије Ћеранића из Дужи почела ова прича која траје две деценије.

- И управо овде на Пошћењу 2002. године одржан је први светосавски скуп. У међувремену смо се повезали са херцеговачким селом Самобором чији су преци одселили са Пошћења средином 16. века. И они славе Светог Саву и окупљају се у храму посвећеном првом српском архиепископу. Овог пута смо посебно радосни јер смо дочекали новоименованог епископа будимљаско-никшићког Методија, у његовом завичајном Дробњаку у Пошћењу крај његовог села Придворице - казао је Ћоровић.

За трпезом Косовчића, Фото В. К.

Историчар Томаш Дамјановић је говорио о свему ономе што се догађало претходних неколико година у Црној Гори са освртом на литије и прошлост ових крајева, док је професор мр Божидар Челиковић из Београда поздравио ово сабрање у Дробњаку, старој Херцеговини, прозборивши о Светом Сави. Размишљајући о чему ће говорити, на уму му је, како рече, стално била косовска вертикала коју је као једну од битних црта динарске душе запазио Јован Цвијић у својим делима пре више од једног века.

У пригодном програму учествовали су народни гуслари, песници и етно појци.

КОСОВО

- НИЈЕДАН хришћански народ нема у својој историји оно што има српски народ. Нема Косово. Говорио је свети владика Николај - Срби своју историју памте као оно што је било пре и после Косова. Многе су битке наши преци војевали за крст часни и слободу златну, а ми смо само косовску у памћење ставили и песмом опевали - навео је професор мр Божидар Челиковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)