СУДБИНА МЕЉИНА СЕ РЕШАВА У СРЕДУ: Метропола здравственог туризма, а болница и институт на респоратору

В. В.

19. 01. 2022. у 20:47

ЗА СУТРА (21. јануар) заказана је ванредна седница херцегновске Скупштине општине, а пред одборницима је једна али „врућа" тема – статус болнице Мељине.

СУДБИНА МЕЉИНА СЕ РЕШАВА У СРЕДУ: Метропола здравственог туризма, а болница и институт на респоратору

Фото Архива

Подсетићемо, недавно је стечајни управник најавио затварање ове установе због лоше финансијске ситуације и осипања кадра. Новљани су ПОТОМ организовали масовни мирни протест и показали колико болница значи граду, свим мештанима па и гостима Херцег Новог који слови за центар здравственог туризма.

Општина Херцег Нови и Влада Црне Горе имају добру комуникацију око проблема и решавања статуса болнице „Мељине", улажу се огромни напори да се она сачува јер би то било врло значајно за здравство у Црној Гори и помогло би да Херцег Нови опет буде препознат као центар здравственог туризма, рекао је председник Општине Херцег Нови Стеван Катић у емисији „Акценти" на ТВЦГ.

Фото

У емисију се путем Скајпа укључио и власник Атлас групе Душко Кнежевић, који је болницу приватизовао 2008. године. Према његовим речима постојао је одличан план за ову установу али није реалзован због економске кризе и одустајања од пројекта партнера из Абу Дабија. Поновио је да је директорка Оливера Елез увела болницу у стечај у сарадњи бившим министром здравља Кенаном Храповићем а због дуга који су према њој имали и који је износио око 19 хиљада евра. Кнежевић је такође именовао „стечајну црну тројку", Блажа Јованића, Сашу Зејака и Снежану Јовић, и оптужио их за злоупотребе које доводи у везу са председником Црне Горе и ДПС-а Милом Ђукановићем. Говорио је и о наводним опструкцијама након приватизације, апострофирао је да му није дата дозвола да гради и објаснио да је цео комплекс замишљен као здравствено-туристички па је тражено да се формирају две јединице: Општа болница Мељине и Мељине комплекс. Према Кнежевићевим речима одштетни захтев за Болницу Мељине је 74 милиона евра, а његова порука „нека држава види како ће." Он и његов правни тим имају три предлога, а главни је да се признају улагања и одбију од одштетног захтева током арбитраже. Кнежевић је наве да са премијером Здравком Кривокапићем о овоме није разговарао, али јесте са његовом ћерком, за коју је рекао да је стручњак за ову област.

Кнежевићеве тврдње оспорио је добрим делом стечајни управник Жарко Остојић, који је инсистирао да се од овог случаја одвоје све политичке конотације. Остојић је подсетио да је у новембру прошле године послао захтев на шест адреса, мериторних за решавање проблема, па се осећа неки помак у стварању услова да се настави постојећа делатност.

- Болница Мељине има јако добар колектив, који заслужује да добије прилику да настави да ради. Ми се већ дуго понашамо као да стечаја малтене нема, рекао је Остојић. Он је подсетио да су дугови Болнице пре отварања стечаја износили 15 милиона евра. Позајмљена су средства за исплату новембарских и децембарских зарада, а уплаћен је део средстава која дугује Фонда здравства.

Фото

Болница функционише упркос недостатку кадра и средстава, рекла је др Оливера Елез, медицински директор болнице Мељине. С друге стране, нагласила је, да од момента продаје болнице скоро ништа није уложено у опрему што би поправило квалитет услуга. Због тога и неизвесне будућносту људи се тешко одлучују да дођу код нас да раде, казала је др Елез.

-Болница јесте у стечају, али ми смо препознали интерес да она настави да функционише, рекао је Веља Чађеновић, државни секретар Министарства здравља, и навео да је садашња Влада уплатила недостајућа средства од децембра 2020. до марта 2021.године. Чађеновић је најавио могућност скоре нове уплате од 450 хиљада евра јер је буџет усвојен а на наредној седници Владе наћи ће се захтев за уплату дела средстава. Такође, требало би да ускоро буде измирен дуг Фонда здравства.

Овим се само премошћава проблем, коментарисао је стечајни управник и објаснио да је за несметано функционисање Болнице неопходно месечно обезбедити око 120 хиљада евра.

БОЛНИЦА ЈЕ МОРАЛА ДА ОСТАНЕ ВЛАСНИШТВО ДРЖАВЕ

Новљани су јако осетљиви око статуса Болнице Мељине јер добро знају њен значај, истакао је током емисије председник Херцег Новог Стеван Катић и додао да је све до 1990. град био препознат као метропола здравственог туризма, то предвиђају и сви стратешки документи, а данас су нажалост, Болница као и Институт практично на респираторима.

-Болница није требало да буде приватизована, требало је да остане у власништву државе. Ми протестујемо због општег добра, због здравља људи, због спашавања људских живота, објаснио је Катић и додао да сматра да се власник који је купио болницу играо са здрављем и животима људи.

Катић је похвалио садашњу комуникацију између Општине и Владе и заједничко деловање како би решили наслеђене проблеме и сагледали улогу две компаније чији је власник Душко Кнежевић. Извесно је да ће за решавање питања терета и кредита требати пуно времена, рекао је Катић и оценио да је протеклих година било много системских опструкција и неразумевања претходне државне власти. Катић је одао признање запосленима у Болници који улажу огромне напоре да би ова установа опстала.

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)