ЛЕКАРИ ОПУСТИЛИ КАИШ: Оболелих у последњој седмици 40 одсто мање, нове епидемиолошке мере до 3. фебруара

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

20. 01. 2022. у 08:38

РАД дечјих играоница у наредне две недеље је дозвољен, а рад угоститељских објеката продужен је за два сата, односно до поноћи, саопштено је на представљању нових епидемијских мера које ће важити до 3. фебруара.

ЛЕКАРИ ОПУСТИЛИ КАИШ: Оболелих у последњој седмици 40 одсто мање,  нове епидемиолошке мере до 3. фебруара

Дечја играоница / Фото "Фејсбук"

Влада Црне Горе одлучила је да у наредне две седмице омогући рад дечјих играоница уз ковид-потврду и уз обезбеђивање најмање 10 метара квадратних простора по особи. Такође, рад свих угоститељских објеката од сада је могућ до поноћи уз услов да не дозволе извођење музичког програма уз учешће музичара или диџејева, саопштио је директор Института за јавно здравље Игор Галић.

Према његовим речима, разлог за попуштање појединих мера је смањен број оболелих последње седмице за чак 40 одсто. Ипак, како истиче, имајући у виду да је број новооболелих на дневном нивоу и даље висок, без обзира на генерални тренд пада, све остале мере остају на снази.

- Ово је тренутак када првенствено омладину морамо да упозоримо да долази до "преливања" заразе са њих на старије укућане. До ове недеље смо бележили највећу инциденцију оболевања у узрасним групама од деветнаесте до четрдесете године. У последњој недељи, последично, као што смо и очекивали, највише оболелих је у групи од 40 до 65 година, а највећи пораст тренда је у узрасној категорији 65+ година. Добра околност је то што су они вакцинисани у проценту већем од 70 одсто - казао је Галић, наводећи да се међу малолетницима бележи пад оболевања за око 30 одсто.

Према последњим подацима Института за јавно здравље, у Црној Гори је тренутно активно 12.229 случајева вируса корона. Највише оболелих је у Подгорици, 3.674, док је у односу на број становника највише заражених на Жабљаку.

Ублажавању мера, у делу који се односи на извођење музике, надали су се у Удружењу естрадних уметника Црне Горе, где наводе да ригорозне мере угрожавају њихову егзистенцију. До тога ипак није дошло, а како наводе из ИЈЗЦГ, мере нису усмерене против никога, већ их диктира епидемијска ситуација, те ће од тога зависити и даљи потези.

Из Удружења естрадних уметника поручују да је пандемија вируса корона довела музичаре у незавидну позицију.

- Остали су без прихода, због чега им је угрожена егзистенција. Сматрамо да актуелне мере немају логике - кажу у Удружењу естрадних уметника уз напомену да се надају да ће надлежни током доношења следећих мера имати у виду посао од којег естрадни уметници живе.

СТИЖУ ВАКЦИНЕ И ЗА ДЕЦУ

- ПРЕГОВОРИ за набавку "фајзер" вакцина су завршени и већ су наручене нове дозе за целу популацију, па и децу - казао је Галић.

Како напомиње, земље које су вакцинисале већи број грађана пре ће изаћи из пандемије, те је још једном позвао све који се нису пелцовали, да то учине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)