МАЊИНСКА ВЛАДА УЗ МИЛОВ БЛАГОСЛОВ: Нова бура на политичкој сцени Црне Горе, на помолу изигравање изборне воље грађана

В. КАДИЋ

19. 01. 2022. у 07:00

АКО се у прекрајање изборне воље грађана укључи председник Црне Горе и лидер ДПС Мило Ђукановић, онда се чини да влада Здравка Кривокапића броји своје последње дане.

МАЊИНСКА ВЛАДА УЗ МИЛОВ БЛАГОСЛОВ: Нова бура на политичкој сцени Црне Горе, на помолу изигравање изборне воље грађана

Фото Влада.ме

Наиме, мањинска влада коју је пре два дана предложила коалиција "Црно на бијело" (четири посланика), чланица парламентарне већине, формираће се под условом да Дритан Абазовић и његово друштво добију подршку у парламенту од Демократске партије социјалиста (30 посланика), Бошњачке странке (3), СДП и Албанске коалиције "Јединство" (3), те самосталног посланика Генција Ниманбегуа, што ће чинити потребну већину од 41 посланика. Чека се и одлука СНП-а чланице Меморандума о сарадњи, из такође, парламентарне већине.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић сматра да иза Кривокапића и Абазовића стоји исти наредбодавац.

- Здравко Кривокапић, слушајући налогодавце са стране, како у кадровским решењима, тако и у вођењу спољне политике, просто гура српски народ у Црној Гори од оног обећања којег смо дали онима који су нас гласали на претходним изборима, а то је да ће први посао ове владе бити поправљање односа са Србијом и грађање најбоље могуће сарадње са Београдом - казао је Мандић. - Кривокапић је, водећи политику, коју му је очигледно неко креирао изван оних кругова који су га гласали, покварио те односе, као што је покварио односе са Српском православном црквом. Није желео да потпише Темељни уговор.

У уторак је УРА појаснила циљеве мањинске владе наводећи деблокаду институција, борбу против организованог криминала и корупције, секуларно и мултиетничко друштво, стабилизација односа са суседима, потписивање Темељног уговора са СПЦ.

На све ово реаговали су из Демократске Црне Горе позивом УРА да одлучи "да ли је за европску или за Бранову Црну Гору."

А један од лидера Демократског фронта, који би остао изван владе, Небојша Медојевић је навео да "лоши људи не могу направити ништа добро за народ и државу. Они који су нас издали и нису требали да буду у ДФ".

Тензије у држави су поново подигнуте. Они који су кроз литије довели до пада режима Мила Ђукановића сада страхују да би се кроз другачију форму, из сенке, он могао вратити. Са друге стране, опозиција поздравља иницијативу коалиције "Црно на бијело" оцењујући да је коначно дошло време за рашчишћавање политичке ситуације у Црној Гори. Очекују пад владе Здравка Кривокапића на ванредној седници парламента у фебруару.

Истог дана када је коалиција "Црно на бијело" саопштила своје циљеве уследили су први протести у Пљевљима и Беранама на којима су грађани поручили да су спремни да одбране изборну вољу од 30. августа 2020. године.

ЈОКОВИЋУ "ДИРИГЕНТСКА ПАЛИЦА"?

У бројним нагађањима састава будуће Владе једна од варијанти јесте да лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић постане премијер мањинске владе, док би место шефа дипломатије припало Дритану Абазовићу. Министарство унутрашњих послова покривао би актуелни министер Сергеј Секуловић, док би министарство одбране водио Филип Аџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године