НЕИЗВЕСНА СУДБИНА 300 РАДНИКА: Запослени у Комбинату алуминијума чекају одлуку Фонда ПИО и посланика

З. З.

17. 01. 2022. у 07:39

ОД укупно 500 запослених у Комбинату алуминијума у Подгорици, 300 их је отишло кући. Имају могућност да се пријаве на евиденцију Завода за запошљавање или, уколико испуњавају услове, оду у пензију.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА 300 РАДНИКА: Запослени у Комбинату алуминијума чекају одлуку Фонда ПИО и посланика

Фото Архива новости

- Ми сада не знамо шта нам је чинити. Већина од нас 300 има услов за пензију, али засад нема одговора из Фонда ПИО. Чекамо и да видимо да ли ћемо бити део Закона о обештећењу радника у металско-рударској струци, који су изгласали посланици, па ће око хиљаду наших колега добити новчану надокнаду од 12.000 евра - казао нам је један од радника који је остао без посла, који је желео да остане анониман.

Из Синдиката за металско-прерађивачку индустрију је најављено да ће ускоро да комуницирају са посланицима како би се покренуло питање да се измени Закон о пензијско-инвалидском осигурању како би радници КАП-а, који су на крају прошле године остали без посла, отишли у превремену пензију уз признавање бенефицираног радног стажа.

И док се чека исход разговора синдиката са представницима народа у парламенту, а бивши запослени да добију одговор од Фонда ПИО, засад је познато да је 200 запослених остало у подгоричкој фабрици иако је производња обустављена, а од 170 ћелија у Електролизи у погону остало само 12 које би, како је речено раније, подстакле активирање осталих уколико би се некада створили услови да се опет покрене производња.

- Уколико некад поново дође до активирања примарне производње, важно је да будемо спремни за рад уз највише еколошке стандарде, што је и била пракса до сада, поручили су из менаџмента Унипрома.

ЈЕДНИМА КАТАНАЦ, ДРУГИМА ВИШАК

ЗБОГ гашења КАП-а Електопривреда ове године имаће вишак електричне енергије вредности више од 100 милиона евра, оценио је финансијски директор Миро Врачар. Но, да ли ће сав вишак струје енергетска компанија успети да прода зависиће од хидролошких прилика у држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)