БИЋЕ НАС АКО ТРЕБА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ХИЉАДА: Протест Новљана за очување болнице Мељине

В. ВУЈНОВИЋ

15. 01. 2022. у 22:55

МЕШТАНО Херцег Новог мирним али бројним протестом показали су да не дају Болницу Мељине којој због лоше финансијске ситуације и осипања кадра према речима стечајног управника следи затварање 31.јануара.

БИЋЕ НАС АКО ТРЕБА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ХИЉАДА: Протест Новљана за очување болнице Мељине

Фото: В. В.

- Сви смо стали под заставу Херцег Новог, поручио је један од организатора Дадо Милетић, а у обраћању окупљеним грађанима нагласио важност „златног сата" у коме је реаговање лекара најдрагоценије, а уз болницу Мељине и најбрже, нарочито лети када се до Рисна и Котора путује по неколико сати.

- Ова болница је изнад нас, ми немамо златни сат, он до Котора лети траје три сата, а до Бијеле и Каменара ће сваки Новљанин који је теже болестан да премине. Сваки дан ћемо да губимо људе. Ово није питање ни политике ни било чега другог, него питање биолошког опстанка грађана Херцег Новог. Остављају без здравствене заштите 40 хиљада људи и играју се са нашим и животима наше деце, сестара, родитеља. Тај златни сат треба да остане у Херцег Новом, лекари треба да остану ту јер такву бригу и поштовање пацијената нигде нисам доживео, а био сам нажалост у доста болница. Посвећени су свом послу иако сада не добијају ни плате - рекао је Милетић.

Потом је додао да је обећао да неће помињати ни министре нити Владу, али је свеједно морао да помене Душка Кнежевића.

-Отворено бих му послао поруку да је купио болницу за 21 или 22 милиона евра. Теби је то „сића", као нама пет евра у џепу. Сваког дана носиш на души неког Новљанина који није издржао до Котора или Рисна. Опрости се од тог новца и кажи да Новљанима и јавном здравству остављаш болницу, и кажи да ти више није потребна и да не желиш да нас носиш на души - емотивно је поручио Милетић.

Фото: В. В.

Информисао је и да Новљани Влади остављају рок од седам дана да нађе решење, у супротном неће на протесту бити неколико хиљада већ неколико десетина хиљада грађана, а ако ви нећете да дођете код нас, доћи ћемо ми код вас, била је завршна Милетићева порука.

Говорио је потом потпредседник херцегновске Општине Мирко Мустур, оправдао изостанак председника Стевана Катића а онда истакао да је Болница Мељине са својом хуманом мисијом спасавања живота, лечењем и рехабилитацијом, лабораторијским и специјалистичким услугама, нарочито услугама породилишта које су грађани самодоприносом изградили, постала неотуђиви део града и живота, наше цивилизацијске мере и друштвеног достигнућа.

-Не постоји ниједан наш суграђанин који не препознаје значај опстанка болнице у граду, болнице која је спасила хиљаде живота, наших грађана, гостију, туриста као и пролазника који су кроз наш град доживели неку несрећу, болест или повреду. Општина Херцег Нови стоји уз своје грађане и урадиће све да ову болницу сачува, обнови кадрове, и учини да ова установа буде једна од најважнијих карика здравственог система града и неизоставан ослонац туристичке привреде. Сигуран сам да је и ова Влада на истом задатку и да ћемо заједничким деловањем тај циљ и остварити -  рекао је Мустур.

Он је подсетио да је заказана ванредна седница СО и покренут низ активности и административних мера и захтева упућених законодавној, судској и извршној власти Црне Горе.

У име запослених, на скупу је говорила др Љубинка Дидановић Кривокапић и нагласила да особље Болнице ради ради на граници издржљивости, али упркос томе, само у протекле две године уз све проблеме које је донела корона и само на хируршком оделењу обављено је више од 19 хиљада прегледа. На суноврат болнице који је започео 2008. године продајом капацитета Атлас групи подсетила је председница Синдиката болнице Славица Дробњак.

Фото: В. В.

 

- Већ 2013. прекршен је колективни уговор према запосленима, а 2015. и купопородајни уговор. Ништа што је предвиђено уговором и потписано, није током тих година одрађено нити је уложено у Болницу Мељине. До данас, осим самопрегорног рада, запослени се, заједно са грађанима, боре за ову болницу. Сведоци сте да смо више пута правили протесте, излазили са грађанима на трг, али ово је најгори период за нас, јер је речено да ће болница бити затворена, што изазива горак осећај код запослених да су све ове године преданог рада биле узалудне, али и код грађана, јер се поставља питање да ли ће ово бити Општина или паланка?

Дробњак је коментарисала и скоро увредљиву оцену да је Болница више музеј него медицинска установа.

- Не заборавите у том музеју раде запослени медицински радници, доктори, сестре, раде више него што могу, малобројни су а између њихових смена постоји мало времена за одмор како би могли да одговоре свим захтевима грађана Херцег Новог. Нећу да кажем да смо савршени, али смо неопходни. Сада је све на ресорном министарству, Влади и премијеру ове Црне Горе - оценила је Дробњак и на њихове адресе упутила три питања.

- Како то изгледа када дозволите да се уопште спомене реченица затварање болнице Мељине? Како дозволите да се уопште о томе прича? Како дозвољавате да ми морамо опет овде да стојимо и да се боримо за нешто што је наше, и само наше – овога града, Херцег Новог?!

Оливера Доклестић „злочинцима и злотворима" сматра оне који су наумили да затворе Боплницу Мељине, једну од најстаријих у Црној Гори, која је деценијама имала везе са најјачим медицинским стручњацима из Југославије, нарочито са ВМА из Београда. Према њеним речима уништена привреда Херцег Новог делом је узрок проблема Болнице Мељине, јер док је привреда била јака, одржавала је и живот болнице.

Фото: В. В.

- Они који су опљачкали овај град задњих 30 година треба напокон да схвате, без обзира које су партије у питању, да овом граду треба да враћају његово! Ми смо градили нашу привреду, наши родитељи, дедови, ми, није нам је нико давао. Самодоприносима смо градили и хотеле, и бању Игало, и ову болницу! У периоду од 1986. до 1992. године кроз самодопринос грађани су дали 14, 6 милиона евра данашњег новца. Питам вас колико је од тада унешено у ову болницу? Можда милион, али где је осталих 13 милиона? Од кога је Кнежевић купио ову болницу? Не верујем да је дао ни милион. Где је наш новац? Он не може бити поништен, мора му се ући у траг. Позивам државу, по вертикали од Подгорице до нас, да враћа новац привреди овог града која је попљачкана, граду који је процентуално по глави становника дао највише новца држави Црној Гори, а најмање му је враћено - казала је Доклестић.

 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!