СМЕТА ИМ ХЕПИ: Ступила на снагу забрана за поједине емисије београдске ТВ у Црној Гори

В. К.

11. 01. 2022. у 21:26

ЕМИСИЈЕ београдске телевизије Хепи - "Добро јутро, Србијо", "Викенд јутро", "Ћирилица" и "После ручка" у следећих шест месеци неће се емитовати у Црној Гори. Црногорски телевизијски оператери од уторка су, по решењу Савета Агенције за електронске медије, обавезни да "замраче" овај део Хепијевог програма.

СМЕТА ИМ ХЕПИ: Ступила на снагу забрана за поједине емисије београдске ТВ у Црној Гори

Архива

У тим емисијама, како је оценило црногорско регулаторно тело, протекле године више пута се "подстицало на мржњу, нетрпељивост и дискриминацију према припадницима црногорске националности".

Решење је добило седам оператера у Црној Гори: "Орион телеком", "М-тел", "мСАТ", "Тотал-ТВ", "Телемах", "Екстра ТВ", "ТВ за све". Одлука АЕМ-а уследила је након што је, како су оценили, лидер српских радикала Војислав Шешељ гостујући на ТВ Хепи изнео увреде на рачун Цетињана и Цетињанки, као и посланице Драгиње Вуксановић Станковић.

- Брза реакција АЕМ-а охрабрује - поручила је министарка јавне управе Тамара Срзентић. - Моја, али и обавеза свих у јавном простору, јесте да штитимо права свих жена. Мизогинија се не може и не сме толерисати.

Одлуку АЕМ-а да зацрни део програма ТВ Хепи у Новој српској демократији виде као кажњавање медија на политичкој основи и покушај укидања основних слобода, што је, како су казали, показатељ немоћи.

- Невероватно звучи податак да се забрањује програм једне телевизије, а излази се у сусрет онима који су знали да на најбруталнији начин увреде читаве народе - наводи се у саопштењу Нове српске демократије, уз подсећање да су српски медији годинама били на удару црногорског режима. - Ова одлука, уз мноштво других, говори нам да је те обичаје преузела и влада Здравка Кривокапића.

У Новој указују да је АЕМ "под контролом кадрова ДПС, оданих монтенегринској, антисрпској идеологији". Додају и да су поједини медији у Црној Гори у континуитету пласирали мржњу и најстрашније увреде на рачун српског народа и СПЦ, "али је АЕМ ћутао и свесно толерисао фашизам и шовинизам".

МЕДИЈИ НА ИВИЦИ ОПСТАНКА

ПРЕДСЕДНИК Српског националног савета др Момчило Вуксановић упутио је писмо премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу због настављања дискриминације српског народа. Овај став правда званичним податком да је у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права у 2020. години, од подељених 1,1 милион евра, српским организацијама припало свега 2,55 одсто!

Вуксановић је упозорио да су српски медији у готово безизлазној ситуацији и да им, због нагомиланих обавеза, прети гашење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛИДЕРИ ДФ ОПЕТ ПОД ПРИСМОТРОМ? Да ли је Милан Кнежевић наговестио нову аферу чији су актери политичари и тајне службе