ДРЖАВЉАНСТВО У ЗАМЕНУ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Влада Црне Горе продужила програм економског држављанства

Танјуг

30. 12. 2021. у 23:32

ЦРНОГОРСКА влада је на електронској седници одлучила да за годину дана продужи програм економског држављанства, односно, издавање црногорских пасоша у замену за инвестирање у развојне пројекте у туризму, прерађивачкој индустрији и пољопривреди.

ДРЖАВЉАНСТВО У ЗАМЕНУ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Влада Црне Горе продужила програм економског држављанства

Архива

- На тај начин влада је уважила економску активност инвестиција, а са друге стране и принципе Европске уније у вези економског држављанства - објаснио је извор подгоричких "Вијести".

Продужени програм подразумева и строже услове што значи да неће бити одобрења за нове пројекте, док ће сви инвеститори у року од месец дана морати да доставе влади банкарску гаранцију у вредности од 50 одсто инвестиција. Уз то, они који буду аплицирали за држављанство осим 100.000 евра које су до сада морали да уплате у посебни Фонд за разој неразвијених општина, од сада ће морати да издвоје додатних 100.000 евра и у Фонд за иновације.

У оквиру туристичких пројеката планирано је и око 2.800 смештајних јединица, које ако се све заврше повећавају хотелску туристичку понуду за око 13 одсто. Укупна вредност свих пројеката је око 450 милиона евра и они треба да обезбеде до 2.200 нових радних места.

Против продужавања програма били су министри унутрашњих и спољних послова Сергеј Секуловић и Ђорђе Радуловић.

Други извор "Вијести" је казао да је наставак програма по њима споран јер се доводи у питање визна либерализација, а и због тога што је претходно јавно изнет став да се програм завршава и са тим је упозната и Европска комисија.

Европска унија је прошле године покренула процедуре против Кипра и Малте због "златних пасоша".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)