ШВАЈЦАРСКА СКИДА ТАЈНОСТА РАЧУНА: Црногорски и рачуни још 11 земаља више неће бити тајни

Танјуг

04. 12. 2021. у 22:07

ФЕДЕРАЛНИ савет Швајцарске покреће консултације о аутоматској размени информација о финансијским рачунима са 12 партнерских држава, укључујући Црну Гору.

ШВАЈЦАРСКА СКИДА ТАЈНОСТА РАЧУНА: Црногорски и рачуни још 11 земаља више неће бити тајни

Фото: Депоситпхотос

То је званично саопштено из Федералног савета Швајцарске, уз напомену да су посвећени поштовању међународних стандарда транспарентности.

Консултације о новом споразуму са Црном Гором трајаће до марта 2022. године, преноси РТЦГ.

Планирано је да аутоматска размена информација о финансијским рачунима ступи на снагу 1. јануара 2023. године, а прва размена података би требало да се деси 2024. године.

Питање рачуна црногорских држављана у Швајцарској и уопште тајности пословања у тој земљи, годинама је у фокусу швајцарске јавности, наводи РТЦГ и подсећа да је 2015. године Међународна мрежа новинара открила да је супруга бившег потпредседника ДПС Светозара Маровића имала 3,8 милиона долара 2006. и 2007. на рачуну у Швајцарској, а да то он није тада пријавио у свом имовинском картону.

Недавно је Специјално државно тужилаштво Црне Горе упутило замолнице правосудним органима Швајцарске и Велике Британије за податке који ће помоћи истрази о наводној умешаности црногорског председника Мила Ђукановића и његовог сина Блажа у случају “Пандора папири”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)