СТРУЈА ГАСИ КОМБИНАТ? Управа КАП најавила престанак рада за 15 дана, угрожено 500 радника

З. З.

02. 12. 2021. у 11:00

ЗБОГ високих цена струје и истека уговора са Електропривредом, управа "Унипром КАП" најавила је радницима да се припреме за постепено гашење ћелија у "Електролизи", односно за потпуни престанак прозводње алуминијума за 15 дана.

СТРУЈА ГАСИ КОМБИНАТ? Управа КАП најавила престанак рада за 15 дана, угрожено 500 радника

Фото bankar-me

Подгоричко предузеће, које је након осам година изашло из стечаја у августу, сада плаћа ЕПЦГ мегаватсат струје по 45 евра плус ПДВ, а на светским берзама мегаватсат је достигао 250 евра. Из Електропривреде поручују да више нису спремни да трпе губитке, па су због кретања цена на берзама дали понуду "Унипрома" за наредну годину - 183 евра за мегаватсат.

Из компаније Веселина Пејовића су одговорили да не могу пристати на високу цену струје и поручили да ће у таквој ситуацији бити неминовно гашење фабрике, а последица би била да 500 радника остане без посла.

- Добили смо нацрт уговора да од првог јануара плаћамо цену тако што ће се 1. фебруара узети просечна цена званичног извештаја са мађарске берзе и да се на то обрачуна попуст од 15 одсто. То би значило да мегаватсат кошта 183 евра - оценили су у "Унипрому".

Из ЕПЦГ кажу да су сходно пословној политици и Закону о енергетици, благовремено предложили нацрт ценовне политике за нови уговор.

- Нисмо добили никакву информацију из "Унипрома" да спремају гашење фабрике, да су дали упозорење радницима да се припреме за гашење ћелија у "Електролизи". Чињеница је да смо више пута упутили позивно писмо "Унипрому" ради дефинисања новог уговора. До сада нисмо званично добили никакав одговор на наш позив, а још чекамо одговор на последњи упућен 29. новембра.

Министарство

ИЗ Министарства за економски развој су саопштили да не могу да утичу на цену струје. И да је Електропривреда компанија која послује по тржишним условима. Као таква има право и слободу да самостално формира и уговара цене за своје производе и услуге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)