ЗАТРАЖИЛИ ПАД ЗДРАВКОВЕ ВЛАДЕ: Посланици опозиције упутили и формално парламенту захтев који су најављивали

В. К.

30. 11. 2021. у 06:34

ПОСЛАНИЦИ црногорске опозиције, њих 40 од 81, колико Скупштина Црне Горе има укупно посланика, доставили су парламенту иницијативу за изгласавање неповерења актуелној влади Здравка Кривокапића.

ЗАТРАЖИЛИ ПАД ЗДРАВКОВЕ ВЛАДЕ: Посланици опозиције упутили и формално парламенту захтев који су најављивали

Парламентарци ће бити пред изазовом, Фото: Д. Миловановић

Ову информацију потврдио је јуче на свом твитер-налогу лидер Социјалдемократске партије Рашко Коњевић поручујући: "Очекујемо подршку убедљиве већине посланика".

Захтев за разрешење Кривокапићевог кабинета потписали су посланици ДПС, СДП, СД, Бошњачке странке, албанских коалиција.

- Црна Гора jе под руководством актуелне владе доведена у наjвећу политичку и институционалну кризу од увођења вишепартиjског система. Обим и карактер те кризе свакако упућуjу на чињеницу да се ради о стању политичког и институционалног система готово без преседана у савременим репрезентативним демократиjама. Председник Владе и Влада су одавно изгубили легитимитет у Парламенту будући да Влада нема већинску подршку што jе у jавности више пута саопштено од стране већег броjа посланика - наводи се, између осталог у иницијативи опозиције.

Упоредо са овим маневром црногорских опозиционара, Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, састао се са Алексом Бечићем, шефом црногорског парламента и поручио како се нада да ће већ на наредној међувладиној конференцији 13. децембра делегација Црне Горе понудити јасан сигнал који би показао да званична Подгорица зна којим путем треба да иде.

Да ли ће то бити са Владом, коју представља Здравко Кривокапић, или по неком новом моделу, коју је кроз платформу партнерима из владајуће већине понудио Демократски фронт. Овај политички савез нуди нову Владу, а да место премијера "покрију" Демократе или УРА. Документ је на чекању до 10. децембра. Међутим, у странци Дритана Абазовића, потпредседника Владе, и даље су чврстог става да неће прихватити формирање нове владе.

Кризу власти у Црној Гори помно прате у Бриселу.

- Европска унија се неће мешати у то ко треба да буде у Влади Црне Горе. Желимо Владу која ће имати ЕУ у центру својих интересовања - поручио је високи представник ЕУ.

У последње време све више је у оптицају прича о формирању мањинске владе УРА и мањина које би наводно подржала Демократска партија социјалиста. Лидер те партије Мило Ђукановић, међутим, такву опцију одбацује.

Преговори

Из Демократског фронта поручују да је Ђукановић обелоданио да одређени кругови блиски УРА или функционери те партије преговарају са њим о конкретној сарадњи. А о тим условима за сарадњу, према његовим речима, треба да знају они који треба да знају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)