СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТА: Урушава се зид у Старом граду у Будви

Б.Дабић

28. 11. 2021. у 15:14

СТАЊЕ у Старом граду Будва је више него алармантно, упозорили су прошле седмице из Месне заједнице “Стари град”. На јужном делу каменитог гребена у старој Будви више од три деценије бедеми нису обнављани.

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТА: Урушава се зид у Старом граду у Будви

Б. Дабић

Видна су оштећења и урушавање потпорног зида средњовековне тврђаве и културно-историјског споменика - Цитаделе - једног од најмонуменаталнијих објеката у Старом граду. Из МЗ “Стари град” упозоравају да се зид полако урушава са морске стране, а море је однело неколико квадрата камена. Још пре неколико година су из МЗ указивали да је стање бедема са морске стране изузетно лоше, али се до данас ништа није урадило.

У каквом стању је Стари град Будва, бедеми, тврђава Цитадела - заштићени споменици културе, након четвородеценијске небриге државних институција, дивљања нелегалне градње, те девастације, биће прецизирано након израде елабората за потребе ревалоризације културних добара.

Из Управе за заштиту културних добара најављују да ће бити изречене мере заштите потврђујући да је у поступку израде елабората за потребе ревалоризације културних добара, а у оквиру чега потпада и Стари град Будва са својим бедемима.

- У оквиру елабората детаљно ће бити документовано постојеће стање, те у односу на исто бити изречене мере заштите. Процес ревалоризације међутим одвија се споријом динамиком, услед недостатка финансијских средстава, навели су из Управе наглашавајући да је дужност власника, односно држалаца културног добра, да води бригу о њему.

Управа за заштиту културних добара стоји на располагању у поступањима којима се у коначном формирају правни услови за спровођење мера заштите.

Санација Старог града са стране мора није рађена након обнове од земљотреса 1979. Санација је потребна сваке године због временских неприлика које полако уништавају фасаду.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)