БЕЗ КОВИД ПОТВРДЕ НИ НА МОЛИТВУ: За јавну управу доказ о вакцинацији није обавезан док се не утврди уставност

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

27. 11. 2021. у 08:38

УВОЂЕЊЕ обавезне националне дигиталне ковид-потврде у јавној управи одлаже се до дефинитивног изјашњења Министарства правде о правном основу такве одлуке, али ће она бити неопходна за улазак у верске објекте, играонице, позориште, биоскопе и теретане, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

БЕЗ КОВИД ПОТВРДЕ НИ НА МОЛИТВУ: За јавну управу доказ о вакцинацији није обавезан док се не утврди уставност

Фото Танјуг

Новина у вези са потврдама је и то да ће оне убудуће важити пола године од примања друге дозе и то како би се грађани подстакли да приме и трећу.

- Забрана новогодишњих концерата, подсећамо, донесена је раније и остаје на снази.

Међутим, за дане дочека Нове године, 31. децембра и 1. јануара, као и током божићних празника 24. и 25. децембра и 6. и 7. јануара, не важи временско ограничење рада угоститељских објеката до поноћи. Уз поседовање ковид-потврде у угоститељским објектима, дозвољава се и да за столом буду више од четири особе под условом да су обезбеђена четири метра квадратна на укупној површини по особи - рекла је министарка.

Јелена Боровинић Бојовић, Фото gov-me-printskrin

Такође, дозвољава се рад музичким извођачима и у унутрашњости угоститељских објеката и споља, али под условом да сви присутни, извођачи, запослени и гости имају ковид-потврду. Али већ је предложено да се повећају казне за непоштовање мера, напоменула је министарка здравља.

Јелена Боровинић Бојовић је саопштила да ће наредне седмице у Министарству правде бити одржан састанак на који ће бити позвани омбудсман Синиша Бјековић и заступница Црне Горе при Европском суду за људска права Валентина Павличић. На састанку ће се размотрити уставност одлуке о увођењу обавезне ковид-потврде у јавној управи.

Фото Влада ЦГ

Државни секретар у Министарству правде Борис Марић појаснио је да нису могли да дају позитивно мишљење за увођење радикалнијих мера, попут ковид-потврда за јавну управу, наводећи да је да у питању афирмација људских права и слобода, те да је потребна међуресорска сарадња.

- Сви смо на истом задатку, поштовање Устава је наш примарни задатак. Зато смо опрезни са увођењем ковид-потврда у јавној управи, иако много индикатори указују да за тим постоји потреба - рекао је Марић.

НЕВАКЦИНИСАНИ НЕЋЕ ПЛАЋАТИ ЛЕЧЕЊЕ

МИНИСТАРКА Јелена Боровинић Бојовић негирала је постојање могућности наплаћивања лечења за невакцинисане пацијенте против корона вируса који се нађу на болничком лечењу.

- Сви којима је потребно болничко лечење, а грађани су Црне Горе, наравно, биће лечени адекватно и без потражње за било каквом новчаном надокнадом - истакла је министарка.

Ипак, навела је да се размишља о томе да сви асимптоматски пацијенти плаћају PCR тестирање, те ће о евентуалној таквој одлуци известити јавност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)