ЏЕП БРОЈКАМА НЕ ВЕРУЈЕ: Породицама у октобру за живот било потребно најмање 670 евра

З. З.

25. 11. 2021. у 06:34

ЗА храну и рачуне четворочланој породици у нашој земљи у октобру је било потребно 668 евра, показују најновији подаци Монстата. Месечни издаци за намирнице и безалкохолна пића прошлог месеца износили су 287 евра, а остатак је одлазио за - непрехрамбене производе.

ЏЕП БРОЈКАМА НЕ ВЕРУЈЕ: Породицама у октобру за живот било потребно најмање 670 евра

Архива

Рачуница статистичара и грађана се међутим, никако не поклапа. Већини Подгоричана није јасно како се израчунава вредност потрошачке корпе и истичу да је у садашњим условима четворочланој породица за живот потребно много више од 670 евра.

- Само на основне намирнице, хлеб, варенику, јогурт, оде по три или четири евра сваког јутра. Где су ми месо, јаја, помало воћа, поврћа, слаткиша које деца траже. Када се све сабере не може се дневно без 20-так евра. Зато ми није јасно како објављују податак да четворочлана породица за месец потроши мање од 300 евра на храну. Али ми смо жилав народ, навикли на мало прокоментарисала је Сања Р., домаћица из Подгорице и напоменула да је двоје запослених у кући, а да је син студент, кћерка незапослена.

Из синдикалних организација више пута упозоравали су на методологију којом се обрачунава вредност потрошачке корпе у Црној Гори.

- Синдикати већ годинама указују да би њихови представници требали да буду у Управном одбору Монстата, како би имали увид како се и на који начин обрачунава и зарада и потрошачка корпа. Могли бисмо и да укажемо на актуелни економски тренутак, потребе људи, па не би разлика између потрошачке корпе и просечне зараде била готово 130 евра, констатовали су синдикалци.

У КОРПИ 92 НАМИРНИЦЕ

У потрошачку корпу улазе 92 прехрамбена производа, а калоријска вредност по особи је око 2.200 калорија дневно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)