ФИРМЕ ПОСТОЈАЛЕ САМО НА ПАПИРУ: Ђукановић доставио писмено изјашњење поводом афере "Пандорини папири"

С. ЂОКИЋ

02. 11. 2021. у 08:38

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић доставио је Специјалном државном тужилаштву своје писмено изјашњење поводом случаја "Пандорини папири", потврђено је "Новостима" из више извора.

ФИРМЕ ПОСТОЈАЛЕ САМО НА ПАПИРУ: Ђукановић доставио писмено изјашњење поводом афере Пандорини папири

Фото Танјуг

У "Пандориним папирима" се наводи да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара, објављено је 3. октобра на сајту Мреже за афирмацију невладиног сектора.

Према тим наводима, син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

До тих података дошао је Истраживачки центар МАНС кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом "Пандорини папири" коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара са партнерима из 117 земаља. До сада највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената.

"Јавности ради, кабинет председника је недавно добио питања Међународног конзорцијума истраживачких новинара на која је председник дао детаљне одговоре који до краја демантују нестине што их је пласирао МАНС. Он је казао да је током 2012. године, у време када није обављао државне послове, радио на успостављању инфраструктуре за отпочињање пословних активности заједно са сином. У то време основао је Victoria Trust, који, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција, није отворио нити један банкарски рачун, јер једноставно никада није ни активиран", наводи се у реаговању кабинета председника Црне Горе.

Додају и да, након што се Мило Ђукановић те исте године непланирано вратио на функцију премијера, да је целокупно власништво над Victoria Trust-ом пренео на сина Блажа Ђукановића.

"Ради тачног информисања јавности, понављамо да је поменути траст постојао само на папиру, а све што је објавио МАНС, и његова власница Ћаловић Марковићева, најобичније је злонамерно спиновање, у које су се, као по договору, одмах укључили премијер Здравко Кривокапић и његов заменик Дритан Абазовић. Уосталом, све је лако проверљиво, па надлежним органима није тешко да утврде стварно чињенично стање у вези са злонамерним наводима МАНС-а", наводи се у реаговању Кабинета председника Црне Горе.

Рачун

Према тврдњама наших саговорника, у том изјашњењу Ђукановић објашњава да компаније у иностранству нису радиле нити имале отворен рачун. Исто је, подсетимо, 22. октобра током саслушања пред специјалном тужитељком Сањом Јовићевић, тврдио његов син Блажо.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани