БЕЗ ПОКРИЋА 120.000 €: Тужилаштво утврдило да је у рачуноводству Скупштине било проневера и фалсификовања

И. Д. С.

27. 10. 2021. у 08:38

ОДБОР за политички систем, правосуђе и управу јуче је одржао консултативно саслушање поводом навода посланика Демократа и председника овог одбора Мома Копривице да је за време власти ДПС "исисаван" новац из парламента.

БЕЗ ПОКРИЋА 120.000 €: Тужилаштво утврдило да је у рачуноводству Скупштине било проневера и фалсификовања

Фото Скупштина ЦГ

Да су у 2016. године у Скупштини почињена кривична дела проневера новца и фалсификовање исправа утврдило је и Основно државно тужилаштво, па је у једном предмету већ донета окривљујућа пресуда.

Како је казао Копривица, Државна ревизорска институција бавила се питањем фалсификовања и лажирања путних налога за 2015. и 2016. годину, те тврди да је у питању "општа пљачка државног новца, и то од више особа, у продуженом трајању".

Да су поменута кривична дела почињена 2016. године потврдило је Основно државно тужилаштво које је, према речима саслушаног представника ВДТ Вељка Рутовића, почетком ове године донело пресуду против Т. Ч. Наводи и да је у извиђају и предмет формиран због спорних путних налога из других година.

- ОДТ је 31. августа 2018. године поднело оптужни предлог Основном суду у Подгорици и након спроведених претреса, 12. јануара ове године Основни суд је донео пресуду којом је Т. Ч. проглашена кривом. За проневеру је изречена казна затвора од осам месеци, а за фалсификовање исправе пет месеци - навео је Рутовић.

Фото: Printskrin Youtube

На саслушању у Скупштини био је и члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић. Према његовим речима, од 905 путних налаза из 2016. године, нераздужено је чак 239, а за њих је из скупштинске касе узето 120.785,30 евра. Он је рекао и да је све фазе исплате готовине и контролу обављао благајник, што није у складу са тадашњим Законом о систему унутрашњих финансијских контрола у јавном сектору.

ДРИ је регитровала и друге неправилности - у путним налозима није унет датум подношења, ни датум обрачуна, па државни ревизор није могао да се увери да ли су правдани у прописаном року.

- Приликом исплате готовинских аконтација по путним налозима, нису сачињавани налози за исплату, који су морали бити потписивани од исплатиоца, благајника и примаоца готовине - казао је Радуловић.

У највећем броју путних налога није ни приложен извештај о обављеном службеном путу, а већина путних налога није раздужена.

Папири

Према речима представника ДРИ, евиденција и дневник Скупштинске благајне спорна је и из периода пре 2016. јер је тада она вођена ручно, у папирној форми, те су се подаци могли мењати, брисати и накнадно дописивати, али и јер није спровођена интерна контрола.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)