ОГЛАСИЛИ СЕ ЛИДЕРИ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА: Шест година од протеста ДФ-а 24. октобра 2015. - Завршићемо рушење Ђукановићевог режима!

В. К.

24. 10. 2021. у 15:20

ШЕСТ година након легендарних протеста ДФ-а важно је сетити се те велике битке за слободу која је суштински променила Црну Гору, наведено је у саопштењу Демократског фронта.

ОГЛАСИЛИ СЕ ЛИДЕРИ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА: Шест година од протеста ДФ-а 24. октобра 2015. - Завршићемо рушење Ђукановићевог режима!

Фото: В.К.

"Иако ДФ није имао подршку тадашњих других опозиционих странака, имао је снажну подршку народа који, како тада тако и данас, стоји уз оне који га никад нису издали и изневерили. ДФ је и пре тога био симбол борбе против ДПС, а након протеста се знало да се та борба може завршити једино обарањем последње диктатуре у Европи.

Подсећамо да се ДФ на тим протестима борио за основне демократске принципе - прелазну владу, чишћење бирачког списка, за организацију првих поштених избора у Црној Гори. За разлику од протеста ДФ, недавно смо видели на који начин и са којим мотивима су одржани протести бившег режима, који је данас опозиција. Ту је било свега осим демократских захтева, а њихова сврха је била рушење државе Црне Горе, њеног устава, обрачун са СПЦ и да се грађанима одузме основно право да присуствују једном значајном верском догађају. То је оно што чини огромну разлику између протеста ДФ и ових на Цетињу које је организовала бивша режимска клика.

Протести ДФ-а 24. октобра 2015. године остаће симбол борбе за слободну Црну Гору, они су прекретница, након њих више ништа није било исто. Наравно, они су били и сигнал да мафија и режим свом снагом крену на ДФ, како би умањили наш отпор, па је упрегнуто криминално тужилаштво и судство, монтиран лажни државни удар и читав низ других процеса против лидера, функционера и чланова ДФ. ДФ није устукнуо, није се поколебао ни након полицијског терора, пребијања, тровања, хапшења, монтажа и подметања, него је чак и из те позиције наставио да притиска и напада режим, све до коначне победе 30. августа. На сваком месту, од улице до судница и скупштинске сале, пружали смо отпор, и тај континуитет борбе и непоколебљивости утабао је пут за коначну победу опозиције. Међутим, режим је побеђен, али није срушен! На ДФ-у је да доврши тај посао, јер судећи према ономе што гледамо у протеклих годину дана, то не може урадити Кривокапићева влада, у којој нема ДФ, а у којој су и неки који су до јуче били уз ДПС и сателите. Бивши режим мора бити побеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализује друштво. То је обавеза и обећање пред десетинама хиљада оних који су увек били уз нас и пред онима који више нису са нама, а који су били у првим редовима борбе за слободну ЦГ. Зато ће 24. октобар трајати све док не остваримо његове тековине и док у политичку прошлост не пошаљемо и политичко - криминалну организацију Мила Ђукановића, али и оне који се колебају, калкулишу и не показују одлучност у тој борби.

Посебно желимо да се захвалимо свим оним људима који су све ове године следили политику ДФ, а већина данас чека да се исправи неправда и дискриминација коју је спроводила бивша власт. Посебно је српски народ прошао тешку голготу и очекивао је да нова Влада исправи бар део тих неправди. Из разговора са тим људима сазнајемо да они којима смо дали мандат да саставе Владу не само да ништа нису урадили, него ове јунаке те велике борбе не желе да приме чак ни на разговор у оне кабинете у које су се незаслужено уселили након велике народне победе. А колика је незахвалност владе према онима који су донели промене, говори и чињеница да су они који су тај исти народ мучили, пребијали и тровали 24. октобра 2015. напредовали у сектору безбједности и покривају одговорне позиције, умјесто да буду трајно уклоњени из службе, као и њихови налогодавци из политике.

Овакво стање је неодрживо и данас на шесту годишњицу великих протеста дужни смо да им поручимо да ће заслужена правда коју деценијама чекају ускоро бити достижна, закључују из ДФ-а. 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)