ОРГАНИЗАЦИЈА „ЧУВАМО НАШЕ“: ДПС више није најјача групација у Црној Гори

Novosti online

22. 10. 2021. у 11:25

ОРГАНИЗАЦИЈА „Чувамо наше“ спровела је истраживање јавног мњења у Црној Гори и установила да је дошло до пада рејтинга Демократске партије социјалиста, али и да тренутна Влада не оправдава очекивања грађана.

ОРГАНИЗАЦИЈА „ЧУВАМО НАШЕ“: ДПС више није најјача групација у Црној Гори

Фото: Д. Миловановић

Да су избори у Црној Гори одржани пре недељу дана, убедљиву победу однела би коалиција странака које сада чине власт у Црној Гори, казао је члан организације Петар Митов, додајући да већина испитаника није задовољна радом Владе Црне Горе, која се оптужује за велику незапосленост, раст цена, несуочавање са криминалцима и тајкунима.

- Гласачи парламентарне већине су незадовољни и тиме што се Влада није изборила са криминалним структурама повезаним са прошлом влашћу, пре свега из редова ДПС-а. Они који би дали поверење странкама парламентарне већине сматрају да је најбоље изабрати нову Владу, коју би чинили политичари странака које су победиле на изборима прошле године, што је јасан знак да експертска Влада није испунила очекивања.

Миров наводи интересантан податак установљен из истраживања, који показује да је по први пут једна политичка структура јача од ДПС-а Мила Ђукановића, јер се Демократски фронт налази у благој предности.

-Према истраживању, ДФ, Демократе, СНП, УРА, ДЕМОС и други који су победили на прошлогодишњим парламентарним изборима освојили би готово 60 одсто гласова. Резултати показују да би Демократски фронт као најјача политичка организација у Црној Гори освојио 29,2 одсто гласова. Друго место заузима ДПС са 28,7 одсто испитаних грађана. Иза ДФ-а и ДПС-а налазе се Демократе са 16,2 одсто. Раст у односу на нека од прошлих истраживања бележи Бошњачка странка, која је прешла 5 одсто подршке, што је сигнал да се тој странци прелива део гласача ДПС-а. Следи Социјалистичка народна партија ЦГ са 4,1 одсто и Социјалдемократе Ивана Брајовића са 3,8 одсто. Грађански покрет УРА, потпредседника Владе Дритана Абазовића, једина је организација која је део актуелне Владе Црне Горе, а бележи пад и налази се на самој ивици цензуса, док је испод те границе СДП Рашка Коњевића. На основу ових података, може се закључити да би ДФ, Демократе и СНП могли сами формирати будућу власт. Једно од питања је било и колико су грађани задовољни радом Владе Здравка Кривокапића, а истраживање је показало да је велики проценат испитаника незадовољан, чак 74,3 одсто.

Удружење грађана „Чувамо наше“ је спровела телефонско истраживање, које је рађено од 30. септембра до 7. октобра на узорку од 1100 грађана, на читавој територији Црне Горе.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)