СЛЕДИ ЖАЛБА НАДЛЕЖНОМ МИНИСТАРСТВУ: Директорка которске гимназије неће уклонити слику Светог Саве упркос налогу Просветне инспекције

В. В.

17. 10. 2021. у 23:00

ЖАЛБОМ надлежном Министарству, реаговаће в.д. директора которске Гимназије Славица Ступић на наредбу Просветне инспекције којом јој је наложено да уклони фотографију-репродукцију са ликом Светог Саве из кабинета за црногорски,српски, босански и хрватски језик.

СЛЕДИ ЖАЛБА НАДЛЕЖНОМ МИНИСТАРСТВУ: Директорка которске гимназије неће уклонити слику Светог Саве упркос налогу Просветне инспекције

Директорка Гимназије у Котору Славица Ступић

Ово је Ступић јавно поручила, а као што је раније рекла за Новости, потврдила је и да ће слика остати на истом месту на коме је већ 38 година и није сметала никоме, ни политичарима бившег режима.

Подсетићемо, све је почело 14. октобра када је просветна инспекција, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију. Тада је од управе школе, на основу Општег закона о образовању и васпитању, којим је дефинисано да је "образовање и васпитање световног карактера" затражено уклањање фотографије. Славици Ступић је наложено да у законском року, обавести просветну инспекторку о томе да ли је наређена мера и извршена.

- Изненађена сам решењем и наредбом коју је просветна инспекција упутила Гимназији у Котору, јер сам сматрала, да је просветна инспекција довољно компетентна да зна шта је садржај образовно - васпитних програма и шта је историјат језика и писмености код Јужних Словена, посебно шта су Уставом загарантована људска права на слободу образовања и мишљења- навела је Ступић и додала да нема ништа против верских слобода, па ће бранити доследно Устав Црне Горе, Законе и право свих на образовање.

Према њеној оцени члан Општег закона о образовању и васпитању у овом случају није повређен. Не ради се о религијском деловању, већ о „урамљеном постеру, тј.копији приказа лика Растка Немањића, односно монашки Саве Немањића". Та се слика, објашњава, налази у учионицама за ЦСБХ језик и књижевност, као саставни део едукативног материјала „везаног за извођење јавноважећег обавезног и изборног дела образовног програма за предмет ЦСБХ језик и књижевност." У склопу тог програма обрађују се житија као главна књижевна врста средњовековне књижевности па је део изборног програма одломак из „Житија Светог Симеона" које је написао Сава Немањић. Он се, пише Ступић, мора поменути и у историји књижевног језика, јер се без њега „не може доћи до просветитељства, ни Доситеја Обрадовића и Вука Караџића".

Цео овај поступак истиче Ступић, наводи на сумњу да се међу просветним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи који потенцирају ствари које деценијама никоме нису сметале.

-Ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско деловање, упитала бих инспекторку и њене надређене да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, ођећи коју им вјера прописује, да ли је то религијско ђеловање или нешто друго?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)