ЗА ДАН ХЕРЦЕГ НОВОГ: Изложба Лубарди у част, књига посвета Новским тврђавама

В. В.

17. 10. 2021. у 16:04

ДО 15. новембра низаће се програми којим Херцег Нови обележава Дан града 28. октобар. Први програм била је изложба радова из фундуса Фондације "Петар Лубарда" чије је седиште у овом граду, а реч је о радовима ученика и студената на тему "Крш у Лубардином пејзажу" .

ЗА ДАН ХЕРЦЕГ НОВОГ: Изложба Лубарди у част, књига посвета Новским тврђавама

Херцег Нови

Уследила је у суботу вече (16.октобар) промоција књиге професора Лазара Сеферовића и Матеја Пашете „Херцег Нови – град монументалних тврђава".

Дело је посвећено пријему Новог у Европску Федерацију градова и одбрамбених фортификација (Efforts), а програм су у сарадњи организовали Секретаријат за културу и образовање и „Херцег фест".

Сеферовић је захвалио за подршку коју је добио од Општине, председника Катића, установа културе али и преко 250 Новљана и Новљанки су допринели стварању ове књиге.

Афирмација, промоција и очување новских тврђава су наш циљ у који се сјајно уклапа монографија професора Сеферовића, истакао је председник Катић и додао да се Херцег Нови у протеклом периоду учланио у Европску мрежу утврђених градова, а кроз прекограничне пројекте отворен је високотехнолошки Центар за посетиоце на Канли кули и дигитално опремљена тврђава Форте Маре. На кандидатури ове тврђаве за упс на Унеско листу, у оквиру номинације Венецијанских утврђења од 16. до 17. века,општина ради у сарадњи са државом и до сада су испоштоване све препоруке Унеско Комитета који је оценио да постоји „изузетна, универзална вредност" тврђаве Форте маре.

Фото В. Вујновић

Четири херцегновске тврђаве које посебно треба штитити: Канли кула, Форте Маре, Мамула и Шпањола препознате су и у првој Студији заштите културних добара, из 2018. године, подсетила је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.Кроз предлоге за капитални буџет кандидује се и тврђава Мезалуна, Цитадела за подршку државе,израду пројектне документације и фазе које би уследиле у наредном периоду, да би тврђава порушена у земљотресу 1979. била обновљена.

Замбелић Пиштало је информисала и да ће крајем априла идуће године у Херцег Новом бити одржана манифестација „Ноћ тврђава", која ће обухватити и тврђаве на Луштици.

Књигу је као "алармантан одговор на пријем Општине Херцег Нови у Efforts" представила Гордана Поробић Крцуновић.

-Увидевши важност тог чланства као прилику за бољу туристичку валоризацију херцегновских тврђава као шансу да се Европа кроз ЕУ пројекте и друге изворе финансирања укључи у њихову ревитализацију, посебно Цитаделе, Лазар Сеферовић је граду подарио књигу – а она је, како каже један египатски запис, вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер гради споменике у срцу оног који чита, рекла је Поробић Крцуновић.

НАГРАДА ХЕРЦЕГ НОВОМ

Гост је на промоцији био генерални Секретар Efforts-а, Рафаел Деро. Он је представио активности организације и информисао о награди „European Fortress Summer" коју та организација додељује сваке године најиновативнијем члану. У конкуренцији десет градова, награда је припала Херцег Новом. Додељена је за успешно одржавање летњих програма на градским тврђавама. Ту понуду Efforts-а ће представити на глобалном тржишти и допринети тако проширењу туристичке валоризације културне баштине.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)