РОДИЛА БАРСКА МАСЛИНА КОЈА ИМА 2.240 ГОДИНА: Од 100 кг маслина добили 8,3 литара најквалитетнијег уља

Б. Дабић

17. 10. 2021. у 15:25

СТОТИНУ килограма и 90 дека маслина убрано је са Старе маслине која званично има преко 2.240 година.

РОДИЛА БАРСКА МАСЛИНА КОЈА ИМА 2.240 ГОДИНА: Од 100 кг маслина добили 8,3 литара најквалитетнијег уља

Фото Б. Дабић

Берба плодова са Старе маслине у барском насељу Мировица је организована првог дана викенда. Истог дана плодови су прерађени и добијено је 8,3 килограма маслиновог уља. Ово је за Новости потврђено из НВУ Друштво маслинара Бар које је и организатор “Еџ албис уливис”.

Почетак ране бербе маслина и производње маслиновог уља врхунског квалитета традиционално промовише манифестација “Еџ албис уливис”.

Фото Б. Дабић

Из НВУ Друштво маслинара Бар су мишљења да је маслиново уље од плодова Старе маслине најбољег квалитета - екстра верђине маслиново уље. Такође, су мишљења да ово уље заслужује своје место на престижном такмичењу које се одржава у Њујорку.

Међу првима који су ове године убрали плодове Старе маслине били су: министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, председник општине Бар Душан Раичевић, председница Скупштине општине Бар Милена Божовић, директор Културног центра Бар Ерол Маруновић, затим бројни маслинари барског краја.

-Манифестација указује на значај ране бербе, без које нема квалитетног уља, казао је министар наглашавајући да лоше навике, као сакупљање опалих плодова маслине са земље не треба примењивати у пракси.

-Да би се добило екстра девичанско и девичанско уље, маслине је потребно убрати на време, правовремено у року од 24 часа прерадити, и на крају складиштити и паковати у адекватну амбалажу. Значај оваквих окупљања је едукација, у смислу препознавања квалитетног уља, навео је министар уз подсећање да екстра девичанско уље мора задовољити основне критеријуме воћности, горкости и пикантности.

Фото Б. Дабић

-Оно што је најважније, морамо схватити да само заједно можемо подићи црногорско маслинарство на још виши ниво: министарство кроз креирање политика које стварају добар основ за развој маслинарства, и кроз заједничке едукације произвођача али и потрошача, а сви заједно кроз мењање свести и усвајање европских стандарда, казао је Стијовић додајући да ће „Кућа маслина“ у Старом Бару ускоро бити стављена у функцију.

Министар је позвао пољопривреднике да заједно са министарством кроз предлоге, креирају нове линије подршке.

ПРВИ ЦРНОГОРСКИ ПАНЕЛ

Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде је припремило решење о овлашћењу Првог црногорског панела за сензорску анализу девичанских маслинових уља.

- Ово је за маслинарство значајан тренутак јер ће Црна Гора по први пут у историји добити панел који ће бити способан да оцени квалитет маслиновог уља што је био предуслов за оцену квалитета уља произведеног од плодова са Старе маслине. Окосницу панела чине стручни и обучени чланови Друштва маслинара Бар али и представници Биотехничког факултета те представници других маслинарских организација Црне Горе. Панел ће поред сензорске оцене континуирано радити на унапређењу квалитета нашег маслиновог уља, казао је председник НВУ Друштво маслинара Бар Ћазим Алковић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)