РАТ КЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ: На два места нађени остаци истог мушкарца

Novosti online

08. 10. 2021. у 09:39

ИСТРАГОМ је утврђено да су људске кости пронађене на две локације у близини реке Мораче у Подгорици припадале истој особи.

РАТ КЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ: На два места нађени остаци истог мушкарца

Илустрација полиција Фото АП

Међутим, у ДНК бази Форензичког центра у Даниловграду нема биолошког профила те особе, саопштено је „Вијестима“ из подгоричког Вишег државног тужилаштва.

- У Вишем државном тужилаштву у Подгорици формирана су два предмета поводом проналаска костију код реке Мораче, који се налазе у фази увиђаја, током ког су од стране тужилаштва донете наредбе за обдукцију у циљу утврђивања порекла костију, те наредбе Форензичком центру за ДНК вештачења. Извештаји о ДНК вештачењу су достављени овом тужилаштву и из истих произилази да је утврђен ДНК профил исте НН мушке особе, али није утврђено подударање са профилима из базе ДНК регистра - одговорила је „Вијестима“ виша државна тужитељка Лепа Меденица.
Претходно, „Вијестима“ је речено да форензичари покушавају да утврде чији су посмртни остаци пронађени у претходних неколико месеци на више локација у држави – на две локације у Подгорици и на падинама Ловћена и како су ти људи страдали.
Због стања у којем су пронађени људски остаци, истражитељи нису оптимистични, како је незванично саопштено, да би идентификацијом могли решити мистерију нестанка више припадника црногорских кланова, али и не искључују ту могућност.
Пред њима је задатак да пронађу посмртне остатке најмање четири особе нестале у рату кавачког и шкаљарског клана, од којих су за тројицу саопштили да су убијени – Дамира Хоџића, Адиса Спахића и Николу Станишића.
Њихова тела нису пронађена.
Саговорник „Вијести“ укључен у истрагу рекао је да форензичари најтежи посао имају са фрагментима костију пронађених на Ловћену, јер је тело спаљено.
Истражитељи сумњају да је на том месту убијен Подгоричанин Никола Станишић, који је наводно био близак шкаљарском криминалном клану.
Један од извора из истраге рекао је да су посредством међународне помоћи дошли до информације како је његово тело уништено након убиства.
- Према тим информацијама, након убиства његово тело ставили су на просути ћумур и гуме, поново га прекрили ћумуром и запалили – тврди исти саговорник.
Наводно, то је део преписке чланова криминалног клана, коју су имали преко криптоване SKY ECC апликације.
Фрагменти људског скелета пронађени су почетком лета на старом путу према Ловћену, а о томе је крајем августа на конференцији за медије говорио и главни специјални тужилац Миливоје Катнић.
Станишић је нестао у августу 2020. године, а Специјално државно тужилаштво сумња да је тада отет и ликвидиран, у наставку обрачуна црногорских криминалних кланова.
Према тврдњама СДТ-а, припадници криминалне организације Слободана Кашћелана отели су га првог дана августа прошле године, а затим га мучили како би им открио штекове оружја шкаљарског криминалног клана.
За убиство Станишића Специјално државно тужилаштво још раније је осумњичило више чланова кавачког криминалног клана, који су радили по налогу својих шефова –  Кашћелана и Радоја Звицера.
За убиство Дамира Хоџића и његовог зета Адиса Спахића, који није имао криминални досије, СДТ сумњичи Вељка Беливука, Марка Миљковића и Небојшу Јанковића, као и Ратка Живковића, у чијој кући у Спужу ја наводно и почињен злочин.
Истражитељи покушавају да утврде на који начин су из ње уклоњена тела, али и ко је све учествовао у томе и у прикривању трагова злочина, јер су наводно Беливук, Миљковић и Јанковић већ исте ноћи напустили Црну Гору.
(Вијести)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)