ДИРЕКТОРКA КОТOРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ: Ни за милиметар не померамо слику Светог Саве

Novosti online

28. 09. 2021. у 20:32

ДИРЕКТОРКА которске Гимназије Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити померена ни за милиметар док је она на челу те образовне установе.

ДИРЕКТОРКA КОТOРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ: Ни за милиметар не померамо слику Светог Саве

Фото АП

Ступићева је то изјавила поводом налога Управе за инспекцијске послове да у року од три дана уклони слику Светог Саве која се налази у кабинету за црногорски, српски, босански и хрватски језик и књижевности, или ће у супротном предузети мере из своје надлежности.

У извештају инспекције, између осталог, стоји и да је једним чланом Општег закона о образовању и васпитању прописано да директор јавне установе може бити разрешен ако дозволи „политичко организовање и деловање или религијско деловање у установи јавног образовања“, пренеле су „Вијести“.

Ступићева је казала да је у понедељак поштом стигао Записник о извршеном инспекцијском надзору у којем се наводи да има рок од три дана од уручења записника да уклони слику Светог Саве и у писменој форми обавести инспекцију о исходу предузетих мера.

Након што је стигао записник, у которској Гимназији је одржано и наставничко веће на ком је заузет став да слику, ни у ком случају, не треба померати, јер би, како су навели, тако некоме могле да засметају и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.

- Истичем да ни на недавно одржаној седници Савета родитеља нико од присутних није имао било какву примедбу на верску или националну угроженост ученика у Гимназији у Котору. Мој лични и професионални став је кристално јасан: слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити померена ни за милиметар, навела је Ступићева.

Она је подсетила и да се та слика, према речима једног од бивших директора, Мирка Масловара, налази у том кабинету пуних 38 година, а да је она на том истом месту и затекла када је именована за вршиоца дужности.

Ступићева је указала да члан 83, став 1, тачка 14 Општег закона о образовању и васпитању, на који се позива Управа за инспекцијске послове а тиче се могућности разрешења директора, у овом случају апсолутно није примерен, јер ниједан од њених претходника није био разрешен због те слике, нити је иједан инспекцијски надзор за ЦСБХ језик и књижевност икада установио да та слика угрожава децу и да се због ње осећају непријатно.

Као најбитније, истакла је она, ни члан 5 општег Закона о образовању и васпитању апсолутно није прекршен, јер није у питању религијско деловање, већ се ради о урамљеној копији слике Светог Саве, а не икони.

Та слика, навела је Ступићева, стоји у поменутој учионици потпуно у контексту, као саставни дио едукативног материјала који се користи у настави ЦСБХ језика и књижевности, као уосталом и слике многих других књижевника и просветитеља.

- Саве, већ слике, плакати и постери, а који се тичу наставног предмета који се изучава у сваком од кабинета, додала је Ступићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)