ПУТАРИНА ОСТАЛА ИСТА: Не назире се испуњење обећања да ће пролаз кроз Созину бити бесплатан

И. Д. С.

29. 09. 2021. у 07:39

ИАКО је обећање бившег режима било да ће чим се трошкови за изградњу тунела Созина отплате, пролаз за све грађане Црне Горе бити бесплатан, цена путарине и данас је остала непромењена.

ПУТАРИНА ОСТАЛА ИСТА: Не назире се испуњење обећања да ће пролаз кроз Созину бити бесплатан

ТРОШАК Улазак у тунел Созина , Фото Mонтепут.ме

Пролаз се наплаћује чак и мештанима околних насеља, коју су свакодневно приморани да пролазе кроз тунел. Кориговање цена поново је актуелно у сусрет избору новог менаџмента компаније "Монтепут" која газдује тунелом.

Иницијатива ресорном министарству, којом се тражи да се Владина Одлука о висини путарине за употребу тунела Созина и прилазних саобраћајница измени на начин да се тренутне цене спусте за 50 одсто за период ван сезоне, односно од септембра до маја, да се обезбеде бесплатне карте за становнике Црмнице и Вирпазара током свих 12 месеци као и да се обезбеде месечне карте са попустом од минимум 50 одсто за грађане који раде у Бару или Подгорици, предата је заједно са петицијом грађана још прошле године. Међутим, како тврде барске Демократе, одговор Министарства и извршног директора "Монтепута" Јонуза Мујовића био је негативан.

Демократе кажу да ће избор новог менаџмента у државном предузећу "Монтепут" представљати основу и предуслов да се у сарадњи са ресорним министарством отпочну договори о смањењу путарине тунела Созина.

Из СНП су поручили да се грађанима Црне Горе "на правди Бога" годинама наплаћује пролаз кроз тунел, иако је та инвестиција отплаћена пре пар година.

- Уместо да послушају глас јавности да се грађанима Бара, а посебно Црмнице омогући попуст, јер многи свакодневно одлазе на посао, па им за пролазак кроз тунел често оде и трећина дохотка, они су размишљали о својим привилегијама - поручили су из те партије.

Јонуз Мујевић, Фото Mонтепут.ме

И Демократе сматрају "да су за протеклих 14 година грађани довољно дали те да је сада куцнуо час да нова влада изађе у сусрет грађанима, нарочито онима који свакодневно пролазе наплатну рампу овог тунела". Они су најавили да ће проширити своју иницијативу и на становнике Крајине и Остроса којима, како наводе, такође треба доделити бесплатне годишње карте.

Различите цене

Тунел Созина свечано је отворен 2005. године, а за завршетак радова тадашња влада задужила се 24 милиона евра. Кроз тунел свакодневно прође по неколико хиљада возила, а цена путарине зависи од категорије возила и креће се од једног евра за мотоцикле до 18 евра колико се наплаћује за моторна возила са четири осовине висине преко 1,30 метара мерено код прве осовине, а чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма.

НАЈАВЉЕНА СМЕНА МЕНАЏМЕНТА

Према најавама Министарства капиталних инвестиција, ускоро се очекује промена менаџмента у "Монтепуту". Почетком месеца, Влада је усвојила нови статут те државне компаније, којим ће Влада вратити пуну контролу и надзор над радом одбора директора.

- Предлог Министарства за нови одбор директора наћи ће се у најскоријем могућем року - најавили су недавно из ресора Младена Бојанића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)