СВАКО ДУЖАН ПО 2.500 ЕВРА: Централна банка саопштила детаљан пресек задуживања грађана

З.З.

28. 09. 2021. у 07:39

ПРОСЕЧНА задуженост по глави становника Црне Горе на крају августа је износила две хиљаде и 410 евра, а обухватала је укупан дуг по основу кредита, кредитних картица и минуса на рачунима које су одобриле банке и микрофинансијске институције, саопштено је из Централне банке.

СВАКО ДУЖАН ПО 2.500 ЕВРА: Централна банка саопштила детаљан пресек задуживања грађана

Фото Архива

Подаци монетарне институције показују да је дуг за кредите банкама и микрофинансијским институцијама на крају прошлог месеца био милијарду и по евра. За кредитне картице мало изнад 14 милиона, док је по основу прекорачења на рачуну, односно популарног минуса укупно дуговање становништва било мало изнад 20 милиона евра.

Статистика Централне банке, такође показује, да се задуженост грађана у односу на исти период прошле године повећала за 2,3 одсто.

- Упоређивањем података о задужености физичких лица на 31. август ове године са стањем на исти дан 2020. године долазимо до закључка да се укупни дуг физичких лица по основу кредита, кредитних картица и минуса повећао за 38 милиона евра, саопштили су из Централне банке.

Такође у извештају се наводи да је на крају претходног месеца неко задужење код банака имало безмало 123.000 грађана, што значи да у просеку сваки грађанин који има неку врсту задужења код банке дугује више од 12.000 евра. Ако се узму у обзир подаци Монстата да је у Црној Гори више од 625.000 становника, то значи да је задужен сваки пети становник Црне Горе.

КРЕДИТИ

ГРАЂАНИ најчешће подижу дугорочне кредите и то за решавање стамбених питања. За њима следе потрошачки кредити, стоји у анализи монетарне власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)