СДТ ФОРМИРАЛО ПРЕДМЕТ ПРОТИВ ЛАЛОШЕВИЋА: Бивши директор Управе за спорт прети тужбом

Б. Дабић

24. 09. 2021. у 19:36

ЦРНА Гора на прагу пред искључењем спортиста из свих такмичења. Након што су из Министарства просвете, науке, културе и спорта саопштили да је Василије Лалошевић разрешен са функције в.д. директора Управе за спорт и младе, а за в.д. првог човека Управе за спорт и младе именован Марко Беговић.

СДТ ФОРМИРАЛО ПРЕДМЕТ ПРОТИВ ЛАЛОШЕВИЋА: Бивши директор Управе за спорт прети тужбом

Фото Б. Д.

Специјално државно тужилаштво формирало је предмет против против бившег в.д. директора Директората за спорт Василија Лалошевића, званично је саопштено данас из Министарства просвете, науке, културе и спорта.

У министарству тврде да је Лалошевић у обављању функције прекорачио јасна и дефинисана овлашћења, те је својим чињењем довео у незавидан положај спорт у целој Црној Гори.

МПНКС као кровна институција има веома кратак рок да одговори на више веома значајних питања која су од круцијалног значаја за будућност и судбину спортских делатника у Црној Гори“, казали су у саопштењу овог ресора.

Наиме, Управа за спорт и младе је игнорисала Светску антидопинг агенцију (WADA) јер није доставила Упитник за прошлу годину, нити су имали икакав контакт са WADA, због чега је агенција интерним каналима покушавала да ступи у контакт са властима у Црној Гори.

-Резултат наведеног је да смо сада пред искључењем наших спортиста из свих такмичења, а у случају да нас не искључе, спортисти се могу такмичити али не под нашом заставом и химном. Одмах након овог сазнања, МПНКС је контактирало WADA која је имала седницу у Монтреалу средином августа ове године. На тој седници, требало је да се донесе одлука о искључењу Црне Горе, међутим, због брзе реакције МПНКС, одлука је одложена. За све ово време од средине августа до данас, г. Лалошевић није ништа предузимао по овом питању. У септембру, тачније 15. септембра, добили смо налог да у року од 21 дана променимо Закон о спорту. МПНКС је у сарадњи са Комисијом за антидопинг одмах кренуло у испуњавање овог задатка и наредних дана ћемо имати спреман документ који се тражи. Комисија већ има спреман велики број потребних информација, па ће рок од 21 дана бити достижан“, саопштили су из МПНКС.

Фото Б. Д.

Василије Лалошевић

Колико је WADA ригорозна и озбиљна агенција у свом деловању пример су и тек завршене Олимпијске Игре на којима Руској федерацији и њиховим спортистима није било дозвољено да се такмиче под руском заставом и химном.

Против Лалошевића су формирани списи предмета код Специјалног државног тужиоца у односу на његов статус и у односу на Одлуку о додели средстава за спроводјење програма спортских организација у 2021.годину.

-Ово је само један део приче, тврде из овог ресора, о остатку који како наводе припремају, јавност и тужилаштво ће бити благовремено обавештени. Сходно начелима правде и правичности, по закону, по моралу, по разумном расуђивању, в.д. директора Управе за спорт и младе морао је што хитније бити разрешен државне функције коју је до сада обављао“, саопштено је из МПНКС.

МПНКС ће, како истичу у саопштењу, урадити све да учињене грешке и пропусте исправи и санира у најкраћем могућем року, као и да нашим спортистима обезбедимо оптималне услове за рад и за постизање врхунских резултата на свим међународним такмичењима.

МПНКС - МИНИСТАРСТВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА

“МПНКС није политичка партија, и код нас су јавни функционери променљиви, без изузетка. Пракса која изгледа и даље постоји у пратијском систему, част изузецима, да је мера квалитета рада неког у Влади да ли се „дира“ у партијску функцију или не, за МПНКС не постоји. Мера рада сваког, био члан партије или не, су знање, професионалност, морал“, закључено је из МПНКС на чијем челу је проф. др Весна Братић.

 

ЛАЛОШЕВИЋ НАЈАВИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ МИНИСТАРКЕ БРАТИЋ

Василије Лалошевић најавио је да ће поднети кривичну пријаву против министарке просвете, науке, културе и спорта Весне Братић тед а она не заслужује да остане на функцији, као ни државна секретарка министарства. Он је смењен са функције в.д. директора Управе за спорт и младе док је био на службеном путу у Словенији. Лалошевић је овач чин окарактерисао “подлим и нечовечним” и истакао да ће умети да се одбрани било која иницијатива да буде поднесена против њега.

Специјално државно тужилаштво формирало је предмет против Лалошевића, а упитан да прокометарише казао је:"не било ми већег злочина".

-Све што сам у животу радио, радио сам часно и поштено...спреман сам да уложим све снаге да одбраним свој углед и част, као и СНП-а. Када је реч о додели новца, како је Министарство било ажурно спортисти никад новац добили не би. Све документовано и документација налази на сајту, казао је Лалошевић.

Према речима Лалошевића, у марту је послао упитник Светској антидопинг агенцији (WADA), али да он "никад није угледао свјетло дана".

Б.Дабић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)